Leczo w dużej bułce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrac ze skórki i pokroić na mniejsze części. Cebulę obrać i drobno posiekać. Paprykę umyć, osuszyć i pokroic w kostkę. Cukinie i kabaczka umyc, obrac i pokroic w większą kostkę. Rozgrzać olej w dużym garnku z nieprzywierającym dnem i dusić na nim posiekaną cebulę, która jak się zarumieni, to dodać do niej pomidory i dusić razem pod przykryciem 10 minut. Następnie dodać paprykę, wymieszać i dusić 5 minut. Potem dodać cukinie i kabaczka. Wymieszać. Wszystko razem dusić pod przykryciem około godziny na wolnym ogniu. Pod koniec duszenia dodać wszystkie przyprawy oraz przeciśniete przez praskę ząbki czosnku. Wymieszać.
2.Na osobnej patelni usmażyc bez tłuszczu pokrojoną w małe plasterki kiełbasę oraz pokrojony w kostkę boczek. Dodać do lecza, dokładnie wymieszać i dusic razem 10 minut.
Z bułek poucinać 1/3 od góry tzw. kapelusz, wydrążyć z nich środek i napełnić je wewnątrz leczem. Bułki możemy zastąpić w tej samej wielkości małym okrągłym chlebem. Ja jestem w dobrej sytuacji, pnieważ niedaleko mnie jest piekarnia i mogę sobie zamówić takie bułki..
Komentarze