Leczo (potrawka) z młodej kapusty

4.5 (151 ocen)

  • 45 min

Wiosenna wersja bigosu z dodatkiem koperku i szczypioru. Szybka i prosta w wykonaniu.

  • 45 min

Składniki:

  • - średnia główka młodej kapusty
    - kostka rosołowa
    - koncentrat pomidorowy (2 łyżeczki)
    - szczypior (pęczek)
    - koperek (1 pęczek)
    - sół, pieprz
    -wegeta
    - słonina (10 dag, na zrobienie skwarek)
    - mąka pszenna (1 łyżka)
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Leczo (potrawka) z młodej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę posiekaj i odgotuj. Powstałą wodę odlej i wlej świeżą. Dodaj koncentrat pomidorowy i kostkę rosołową, dopraw solą, pieprzem, vegetą. Gotuj kapustę, aż będzie miękka. Słoninę pokrój w drobną kostkę i przesmaż na małym ogniu na skwarki. Skwarki po odcedzeniu z tłuszczu (tłuszczu nie wylewaj) dodaj do kapusty. Na powstałym tłuszczu upal na złoty kolor łyżkę mąki i dodaj by nieco zagęścić potrawę. Koperek i szczypior pokrój drobno i wsyp do reszty pod sam koniec gotowania. Możesz podać z młodymi kartoflami i porcją mięsa. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować