Leczo to danie z kuchni węgierskiej, bardzo sycące.Podsmażona złocista cebulka, pachnące kawałki kiełbaski. Dla mnie leczo z kiełbasą jest idealne na jesienną pogodę, ale nie odmówię go sobie również latem.
1 godz. 40 min
Składniki:
1 kg kiełbaski ( w moim przypadku jest to boczek wędzony i parzony, kiełbaska sucha, kiełbaska drobiowa, kiełbasa zwyczajna, kiełbasa biała parzona)
3 pomidory
4 czerwone papryki
1 czerwona cebula
3 cebule białe
0,5 kg pieczarek
1 koncentrat pomidorowy 200g
0,5l wody
olej
sól
pieprz
Leczo na bogato - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Boczek i różnego rodzaju kiełbasy kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni z oliwą.
2.Cebule drobno kroimy i smażymy na patelni aż się zeszkli.
3.Paprykę, pomidory i pieczarki kroimy dowolnie, jak Wam pasuje, byle nie za drobno. Przekładamy do dużego naczynia, dodajemy 0,5l wody i 4 łyżki stołowe oleju, gotujemy aż będą miękkie.
4.Następnie dodajemy kiełbaskę, cebulę, koncentrat pomidorowy i przyprawiamy do smaku, dusimy jeszcze około 5 minut na wolnym ogniu.
Gdy całość będzie zbyt rzadka można zagęścić mąką. ( 1 łyżka stołowa mąki pszennej i 0,5 szklanki wody dokładnie wymieszać i dodać do leczo)
Komentarze