Leczo na bogato

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Leczo to danie z kuchni węgierskiej, bardzo sycące.Podsmażona złocista cebulka, pachnące kawałki kiełbaski. Dla mnie leczo z kiełbasą jest idealne na jesienną pogodę, ale nie odmówię go sobie również latem.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 1 kg kiełbaski ( w moim przypadku jest to boczek wędzony i parzony, kiełbaska sucha, kiełbaska drobiowa, kiełbasa zwyczajna, kiełbasa biała parzona)
    3 pomidory
    4 czerwone papryki
    1 czerwona cebula
    3 cebule białe
    0,5 kg pieczarek
    1 koncentrat pomidorowy 200g
    0,5l wody
    olej
    sól
    pieprz

Leczo na bogato - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • podsmażamy na patelni 1. Boczek i różnego rodzaju kiełbasy kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni z oliwą.
  • cebula 2. Cebule drobno kroimy i smażymy na patelni aż się zeszkli.
  • 3. Paprykę, pomidory i pieczarki kroimy dowolnie, jak Wam pasuje, byle nie za drobno. Przekładamy do dużego naczynia, dodajemy 0,5l wody i 4 łyżki stołowe oleju, gotujemy aż będą miękkie.
  • dusimy pod przykryciem 4. Następnie dodajemy kiełbaskę, cebulę, koncentrat pomidorowy i przyprawiamy do smaku, dusimy jeszcze około 5 minut na wolnym ogniu.
    Gdy całość będzie zbyt rzadka można zagęścić mąką. ( 1 łyżka stołowa mąki pszennej i 0,5 szklanki wody dokładnie wymieszać i dodać do leczo)
  • smacznego:) 5. Smacznego:)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy