Leczo - "Misz Masz" - mojej receptury:)

0 (0 ocen)

  • 30 min

Leczo (węg. lecsó) potrawa węgierska, rodzaj ragoût warzywnego...

  • 30 min

Składniki:

  • 100gr boczku wędzonego – pokrojony w cienkie kawałki

    2 cebule drobno pokrojone

    2 łyżki smalcu

    5 kiełbasek (u mnie zwyczajne) – w plasterki

    1,5 kabaczka lub cukinii (u mnie jeden mały – bez obierania w plasterki cienkie i pół większego obranego i pokrojonego w kostkę)

    Fasolka konserwowa – żółta – słoik (odcedzić)

    Pomidory w puszce krojone

    3 pomidory – sparzone i obrane ze skórki – drobno pokrojone

    Pieczarki, obrane i pokrojone w kostkę

    3 papryki – pokrojone w drobną kostkę (u mnie dwie czerwone i jedna żółta)

Leczo - "misz masz" - mojej receptury:) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Smalec rozptapiam w garnku o głębokim dnie, podsmażam na nim boczek i cebulę.
    Następnie dodaję pomidory w puszce razem z tym sokiem, pomidory zwykłe, fasolkę, pieczarki, paprykę, kabaczka (lub cukinię), kiełbaskę. Wszystko duszę ok godziny. Można doprawić do smaku, ja do mojego leczo nie dodaję przypraw, składniki wzajemnie się uzupełniają i tworzą pyszny smak.



    Można podawać z ryżem lub bułeczkami własnej roboty.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy