Leczo, leczo i wyleczo ! ( z hiszpańską chorizo ) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Po pierwsze potrzebujesz - duuuuuży garnek, po drugie ostry nóż ;)
Kiełbasę obieramy ze skórki (jeśli ją ma), następnie kroimy w talarki. Jeśli boczek masz kupiony w całości kroisz go w kosteczkę.
2.2 duże cebule kroimy w piórka. Rozgrzewamy nasz garnek na ogniu i dodajemy smalec, a następnie cebule. Czekamy aż się trochę zarumieni, a następnie dodajemy zmiażdzony czosnek oraz chorizo z boczkiem. W między czasie kiedy nasze mięso się gotuje (na małym ogniu) kroimy wszystkie warzywa - paprykę (malutka kostka), marchew (kostka), cukinia (a'la talarki), pomidory - sparzamy, obieramy ze skóry i kroimy w dużą kostkę. Pamiętaj by od czasu do czasu mieszać mięso !
3.Nasze mięso powinno się gotować ok. 15 minut, po tym czasie dodajemy wszystkie warzywa, mieszamy i przykrywamy czekając około 5 minut.
Po tym czasie dolewamy do naszej potrawy pół szklanki wody i koncentrat pomidorowy.
Następnie dusimy nasze leczo przez ok. 30 minut na małym ogniu od czasu do czasu mieszając.
Na koniec doprawiamy naszą potrawkę pieprzem, solą, bazylią, pietruszką, majerankiem oraz piri-piri (albo chilli) - przyprawy wedle uznania, każdy lubi co innego ;)
Po dodaniu przypraw wsypujemy 1 łyżkę mąki do lecza, aby zagęścić sos - intensywnie mieszamy przez minutę i voilà ! :)
Zapraszam na bloga : wwwgotujwkuchni.blox.pl
Komentarze