Leczo ( gulasz) z wędliną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie leczo ( sosu)
Marchewki po obraniu pokroić w półplastry, cebulę w piórka, paprykę w paski a pomidory w kostkę. Ja sparzyłam pomidory wrzącą wodą, obrałam ze skórki, ale nie jest to konieczne.
Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę dodając po 2 łyżeczki cukru i kucharka.
Następnie dodać marchew, podsmażyć ok 20 minut, aż marchew będzie a' l dente, dodać paprykę, podsmażyć ok 12 minut, dodać pieprz, sól, czosnek granulowany, paprykę,oregano, bazylię, pomidory, podsmażyć chwilę.
Wykonanie końcowe dania:
Posiekaną cebulkę zeszklić na rozgrzanym tłuszczu ze szczyptą cukru i jarzynki, dodać pokrojoną kiełbasę, czosnek i podsmażyć chwilę. Dodać leczo ze słoika, doprawić do smaku i poddusić kilka minut.
Komentarze