Leczo do słoików

4.5 (172 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób

Zimą, kiedy brakuje świeżych warzyw, warto mieć w spiżarni zapas witaminek.

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • 2 kg papryki
    1 ostra papryczka
    2 kg cukinii
    1 kg cebuli
    600 g koncentratu pomidorowego
    3.5 łyżki soli
    1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego
    1 łyżeczka ziaren pieprzu
    3 liście laurowe
    1/4 szklanki octu
    1.5 szklanki cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Leczo do słoików - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w grubą kostkę. Paprykę ostrą pokroić drobno.
  • 2. Cukinię pokroić w ćwierć plasterki, posypać dwoma łyżkami soli i odstawić na dwie godziny. Cebule pokroić w półplasterki, posolić resztą soli i odstawić na dwie godziny.
  • 3. Po dwóch godzinach paprykę, cebulę i cukinię razem z powstałym płynem włożyć do większego garnka. Dodać przyprawy, cukier i ocet. Gotować 10 - 15 minut.
  • 4. Dodać koncentrat pomidorowy, dobrze wymieszać i zagotować. Przełożyć do słoików i pasteryzować 15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Do spiżarni

Podobne przepisy

To może cię zainteresować