REKLAMA

Leczo do słoików

wyświetlono: 1856 | dodany do książki kucharskiej: 5 | polecenia: 1

Zimą, kiedy brakuje świeżych warzyw, warto mieć w spiżarni zapas witaminek.

opublikowany: 19.09.2016
Udostępnij Pinterest
  • dla 8 osób
  • 2 godz.

Składniki:

  • 2 kg papryki
    1 ostra papryczka
    2 kg młodej cukinii
    1 kg cebuli
    600 g koncentratu pomidorowego
    3.5 łyżki soli
    1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego
    1 łyżeczka ziaren pieprzu
    3 liście laurowe
    1/4 szklanki octu
    1.5 szklanki cukru
Ocena:

(średnia 4.5 z 172 głosów)

Jak zrobić Leczo do słoików?
Sposób przygotowania:

  • 1. Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w grubą kostkę. Paprykę ostrą pokroić drobno.
  • 2. Cukinię pokroić w ćwierć plasterki, posypać dwoma łyżkami soli i odstawić na dwie godziny. Cebule pokroić w półplasterki, posolić resztą soli i odstawić na dwie godziny.
  • 3. Po dwóch godzinach paprykę, cebulę i cukinię razem z powstałym płynem włożyć do większego garnka. Dodać przyprawy, cukier i ocet. Gotować 10 - 15 minut.
  • 4. Dodać koncentrat pomidorowy, dobrze wymieszać i zagotować. Przełożyć do słoików i pasteryzować 15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Leczo do słoików Dodane przez: EwaW2910

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Mniam1 Mniam1

Leczo do słoików

Leczo to bardzo smaczne danie, które warto zamknąć w słoiku. Szczególnie doceniam je, jak nie mam czasu, aby ugotować obiad.

kategoria: Przetwory opublikowany: 04.06.2015 | wyświetlono: 2792 Książki kucharskie: 15 | Polecenia: 0
Dodane przez: AnnaKoziel jaaaa

Leczo do słoików

Idealne rozwiązanie dla tych, co lubią leczo, szczególnie porą zimową kiedy na polach nie rosną sezonowe smakołyki

kategoria: Przetwory leczo opublikowany: 07.08.2014 | wyświetlono: 4150 Książki kucharskie: 6 | Polecenia: 1
Dodane przez: Konto nieaktywne

Leczo - do słoików

Podawać na gorąco z pokrojoną w kostkę ugotowanym mięsem lub pokrojoną wędliną lub według własnego uznania

kategoria: Przetwory opublikowany: 28.04.2013 | wyświetlono: 4107 Książki kucharskie: 5 | Polecenia: 0
Dodane przez: AnetaSłużałek AnetaSłużałek

Pikantne leczo do słoików na zimę

Bardzo dobre pikantne leczo w sam raz na zimowe dni.

kategoria: Przetwory leczo opublikowany: 15.08.2015 | wyświetlono: 6474 Książki kucharskie: 9 | Polecenia: 0
Dodane przez: anik9 IMG_0024 (1)

Leczo na zimę do słoików

W zimowy dzień otworzę słoik, wrzucę podsmażoną kiełbaskę i poczuję smak lata ;-)

kategoria: Przetwory opublikowany: 22.09.2013 | wyświetlono: 4950 Książki kucharskie: 7 | Polecenia: 1

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE