Idealne rozwiązanie dla tych, co lubią leczo, szczególnie porą zimową kiedy na polach nie rosną sezonowe smakołyki
40 min
Składniki:
2 duże czerwone papryki
2 duże zielone papryki
2 duże białe papryki
2 papryczki chili
4 cukinie długości około 25 cm (nie przerośnięte, wtedy nie musimy usuwać ziaren)
1 kg dojrzałych pomidorów
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka soli
Leczo do słoików - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Paprykę myjemy czyścimy z nasion, cukinię obieramy ze skórki.
2.Wszystkie składniki kroimy w kostkę i dusimy na małym ogniu, podlewając odrobiną wody
3.Pomidory nacinamy na górze wkładamy do miski i zalewamy wrzątkiem, następnie po 2 minutach przelewamy zimna wodą i usuwamy z nich skórkę. Kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do całości. Wszystko razem dusimy do miękkości około 25-30 minut, na końcu solimy i gorące wkładamy do słoików, zakręcamy i ustawiamy na zakrętkach.
4.Przechowujemy w chłodnym miejscu.
Porady
Zimą dusimy cebulkę z kiełbasą dodajemy zawartość słoika, przyprawiamy do smaku i leczo gotowe. Smacznego
Komentarze