Leczo do słoików

4.99 (198 ocen)

  • 40 min

Idealne rozwiązanie dla tych, co lubią leczo, szczególnie porą zimową kiedy na polach nie rosną sezonowe smakołyki

  • 40 min

Składniki:

  • 2 duże czerwone papryki
    2 duże zielone papryki
    2 duże białe papryki
    2 papryczki chili
    4 cukinie długości około 25 cm (nie przerośnięte, wtedy nie musimy usuwać ziaren)
    1 kg dojrzałych pomidorów
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    1 łyżka soli
Wystaw ocenę:

4.99 (198 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Leczo

Leczo do słoików - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Paprykę myjemy czyścimy z nasion, cukinię obieramy ze skórki.
  • 2. Wszystkie składniki kroimy w kostkę i dusimy na małym ogniu, podlewając odrobiną wody
  • 3. Pomidory nacinamy na górze wkładamy do miski i zalewamy wrzątkiem, następnie po 2 minutach przelewamy zimna wodą i usuwamy z nich skórkę. Kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do całości. Wszystko razem dusimy do miękkości około 25-30 minut, na końcu solimy i gorące wkładamy do słoików, zakręcamy i ustawiamy na zakrętkach.
  • 4. Przechowujemy w chłodnym miejscu.

Porady

Zimą dusimy cebulkę z kiełbasą dodajemy zawartość słoika, przyprawiamy do smaku i leczo gotowe. Smacznego

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować