Leczo, czyli cukinia zamknięta w słoiku

4.48 (198 ocen)

  • 60 min

Sposób na zachowanie smaku cukinii na zimę.

  • 60 min

Składniki:

  • 3 średnie cukinie
    1 kg papryki
    0,5 kg cebuli
    1 kg pomidorów
    1 łyżka majeranku
    3 łyżki oleju
    1 łyżeczka soli
    pieprz czarny mielony
    kilka ziaren pieprzu
    kilka ziaren ziela angielskiego
    liść laurowy
    3 łyżki posiekanej natki pietruszki
Wystaw ocenę:

4.48 (198 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Leczo

Leczo, czyli cukinia zamknięta w słoiku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • cebula 1. Cebulę kroimy w półplasterki, paprykę kroimy w plasterki, cukinię po obraniu kroimy w kostkę. Pomidory sparzamy wrzątkiem, zdejmujemy z nich skórkę, miąższ kroimy w kostkę. W dużym garnku rozgrzewamy olej, na rozgrzany olej wrzucamy cebulę i dusimy.
  • leczo 2. Następnie dodajemy paprykę i dalej dusimy. Gdy papryka będzie miękka dodajemy cukinię. Całość dusimy kilkanaście minut i dodajemy przyprawy, a następnie pomidory. Pod koniec gotowania dodajemy majeranek, sól i pieprz oraz posiekaną natkę pietruszki. Leczo przekładamy do wyparzonych wcześniej słoików, zakręcamy i pasteryzujemy około 20 minut.

Porady

Słoiki pasteryzujemy wkładając je do garnka z wodą sięgającą do 3/4 wysokości słoików.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować