Leczo a la ScaryCanary

0 (0 ocen)

  • 35 min

leczo,mimo,ze tradycyjnie wegierskie,chyba na dobre zadomowilo sie w polskich kuchniach-a napewno w mojej.Szybkie,pyszne i co najwazniejsze-zdrowe,danie.Pelne warzyw i pikantnych,wegierskich smakow.polecam:)

  • 35 min

Składniki:

  • na ok 4 porcje:

    1) jedna duza cukinia,pokrojona w poltalarki
    2) dwie duze cebule,pokrojone w piorka
    3) 3 papryki-zolta,czerwona,zielona,pokrojone w paski
    4) ok 200g wedzonego boczku
    5) dwa zabki czosnku,przecisniete lub bardzo drobno pokrojone
    6) 2 duze kielbasy np polska,z pod kija,paprykowa lub w stylu chorizo
    7) 3 czubate lyzeczki koncentratu pomidorowego
    8) slodka papryka,ostra papryka,sol,pieprz,cukier,ewentualnie tabasco do smaku
    9) 4 lyzki kwasnej smietany
    10) ok 200ml wody lub bulionu.
    11) 2 czubate lyzki ketchupu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Leczo

Leczo a la scarycanary - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1) kielbase kroimy w pol-plasterki i podsmazamy na suchej patelni,wraz z boczkiem.Kiedy kielbasa i boczek puszcza tluszcz(po 2-3min)dodajemy cebule i smazymy na duzym ogniu,do znacznego zrumienienia sie skladnikow(ok 5min).
    2) kiedy skladniki sa zrumienione,dodajemy czosnek,pieprz,slodka papryke(ok 2 lyzek i 1 kopata lyzke ostrej papryki,przecier i opcjonalnie tabasco.zmniejszamy ogien do sredniego i smazymy,dobrze mieszajac,tak aby wszystkie skladniki zostaly rownomiernie pokryte przyprawami.
    3)kiedy wszystkie skladniki sa dobrze oblepione przyprawami,dodajemy pokrojone papryki i cukinie.mieszamy i dodajemy ketchup oraz wode/bulion.jeszcze raz mieszamy,najlepiej drewniana lyzka czy szpatulka,upewniajac sie,ze wszystkie podsmazone smaki odklejone sa od dna patelni,w ktorej wczesniej podsmazalismy wedliny z cebulka i przyprawami.mieszamy,tak aby przyprawy sie dobrze rozprowadzily po calosci sosu.doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na srednim ogniu ok 15min-tak aby warzywa byly miekkie i oddaly smak do sosu.
    4)po 15min sprawdzamy przyprawienie sola i pieprzem,tabasco,ewentualnie dodajemy wiecej-wedlug uznania i wedlug wlasnych upodoban.
    5)podajemy w glebokim talerzu z lyzka kwasnej smietany,posypane slodka papryka do dekoracji. Ja podaje leczo ze swieza bagietka lub bulka czy chlebem.

Porady

1)uwazajmy na zawartosc soli-ja sprawdzam dosolenie na samym koncu,poniewaz przez kielbase,boczek i bulion leczo jest juz wedlug mnie wystarczajaco slone-nie dosalam na koncu,ale jezeli uwazacie,ze potrzeba troche wiecej soli-dosolcie na samym koncu,po sprawdzeniu ilosci soli pod koniec gotowania/redukowania sie sosu.jezeli posolicie na poczatku-koncowo,moze byc za slone.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować