Leczo a la ScaryCanary

  • wyświetlono: 331 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

leczo,mimo,ze tradycyjnie wegierskie,chyba na dobre zadomowilo sie w polskich kuchniach-a napewno w mojej.Szybkie,pyszne i co najwazniejsze-zdrowe,danie.Pelne warzyw i pikantnych,wegierskich smakow.polecam:)

ScaryCanary
  • 35min

Składniki

na ok 4 porcje:

1) jedna duza cukinia,pokrojona w poltalarki
2) dwie duze cebule,pokrojone w piorka
3) 3 papryki-zolta,czerwona,zielona,pokrojone w paski
4) ok 200g wedzonego boczku
5) dwa zabki czosnku,przecisniete lub bardzo drobno pokrojone
6) 2 duze kielbasy np polska,z pod kija,paprykowa lub w stylu chorizo
7) 3 czubate lyzeczki koncentratu pomidorowego
8) slodka papryka,ostra papryka,sol,pieprz,cukier,ewentualnie tabasco do smaku
9) 4 lyzki kwasnej smietany
10) ok 200ml wody lub bulionu.
11) 2 czubate lyzki ketchupu

Sposób przygotowania przepisu:

Leczo a la ScaryCanary

  • 1. 1) kielbase kroimy w pol-plasterki i podsmazamy na suchej patelni,wraz z boczkiem.Kiedy kielbasa i boczek puszcza tluszcz(po 2-3min)dodajemy cebule i smazymy na duzym ogniu,do znacznego zrumienienia sie skladnikow(ok 5min).
    2) kiedy skladniki sa zrumienione,dodajemy czosnek,pieprz,slodka papryke(ok 2 lyzek i 1 kopata lyzke ostrej papryki,przecier i opcjonalnie tabasco.zmniejszamy ogien do sredniego i smazymy,dobrze mieszajac,tak aby wszystkie skladniki zostaly rownomiernie pokryte przyprawami.
    3)kiedy wszystkie skladniki sa dobrze oblepione przyprawami,dodajemy pokrojone papryki i cukinie.mieszamy i dodajemy ketchup oraz wode/bulion.jeszcze raz mieszamy,najlepiej drewniana lyzka czy szpatulka,upewniajac sie,ze wszystkie podsmazone smaki odklejone sa od dna patelni,w ktorej wczesniej podsmazalismy wedliny z cebulka i przyprawami.mieszamy,tak aby przyprawy sie dobrze rozprowadzily po calosci sosu.doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na srednim ogniu ok 15min-tak aby warzywa byly miekkie i oddaly smak do sosu.
    4)po 15min sprawdzamy przyprawienie sola i pieprzem,tabasco,ewentualnie dodajemy wiecej-wedlug uznania i wedlug wlasnych upodoban.
    5)podajemy w glebokim talerzu z lyzka kwasnej smietany,posypane slodka papryka do dekoracji. Ja podaje leczo ze swieza bagietka lub bulka czy chlebem.

Porady

1)uwazajmy na zawartosc soli-ja sprawdzam dosolenie na samym koncu,poniewaz przez kielbase,boczek i bulion leczo jest juz wedlug mnie wystarczajaco slone-nie dosalam na koncu,ale jezeli uwazacie,ze potrzeba troche wiecej soli-dosolcie na samym koncu,po sprawdzeniu ilosci soli pod koniec gotowania/redukowania sie sosu.jezeli posolicie na poczatku-koncowo,moze byc za slone.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

w_kilka_chwilleczodania z patelni

Komentarze

Podobne przepisy

image-0ndwjki

Dodane przez: Ewelina Marcin

Kurczak a la caprese

Delikatne mięso z piersi z kurczaka...

Leczo à la jajecznica

Dodane przez: anusiakolodziej

Leczo à la jajecznica

Takie nietypowe leczo jest jeszcze...

Karkówka a`la strogonow.

Dodane przez: Aneta_77

Karkówka a`la strogonow

Pyszny, treściwy gulasz z karkówki...

Piersi a la Portinio

Dodane przez: aniato

Piersi a la Portinio

Pyszne, soczyste i proste w przygotowaniu...

a`la chińszczyzna

Dodane przez: mariosylwia

Szybka a`la chińszczyzna

Polecam :-)

Potrawa a la Strogonow

Dodane przez: Marcia66

Potrawa a la strogonow

Coś smacznego i sycącego między...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE