Leczo à la jajecznica - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na patelni rozgrzać olej. Cebulę zeszklić. Następnie dodać pokrojoną w półksiężyce kiełbasę i 1 nierozdrobniony ząbek czosnku (aby dawał aromat). Po około 2-3 minutach dodać paprykę pokrojoną w grubą kostkę oraz rozbrobnione pomidory. Wszystkie składniki podsmażać. Gdy zacznie się gotować, dodać pokrojoną w kostkę cukinię. Gotować do momentu, aż cukinia zrobi się miękka i szklista. Całość przyprawić solą ziołową, pieprzem, papryką ostrą i pieprzem cayenne.
2.Jajka wybić do osobnego naczynia. Dodać do nich sól (1 szczypta na jedno jajko) i mleko. Wymieszać. Całość dodać do leczo i gotować do momentu, aż jajko będzie dobrze ścięte. Podawać z chlebem.
Porady
Do warzyw z kiełbasą nie dodaję soli kamiennej. Solę tylko jajka, aby po zmieszaniu potrawa nie była przesolona.
Komentarze