Leczo à la jajecznica

0 (0 ocen)

Takie nietypowe leczo jest jeszcze bardziej sycące, dlatego doskonale nadaje się na jednodaniowy szybki obiad.

Składniki:

  • 2 cukinie
    2 papryki
    2 pomidory
    30 dag cienkiej kiełbasy
    2 cebule
    8 jajek
    1 ząbek czosnku
    sól
    sól ziołowa
    pieprz
    papryka ostra
    pieprz cayenne
    5 łyżek mleka
    3 łyżki oleju

Leczo à la jajecznica - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni rozgrzać olej. Cebulę zeszklić. Następnie dodać pokrojoną w półksiężyce kiełbasę i 1 nierozdrobniony ząbek czosnku (aby dawał aromat). Po około 2-3 minutach dodać paprykę pokrojoną w grubą kostkę oraz rozbrobnione pomidory. Wszystkie składniki podsmażać. Gdy zacznie się gotować, dodać pokrojoną w kostkę cukinię. Gotować do momentu, aż cukinia zrobi się miękka i szklista. Całość przyprawić solą ziołową, pieprzem, papryką ostrą i pieprzem cayenne.
  • 2. Jajka wybić do osobnego naczynia. Dodać do nich sól (1 szczypta na jedno jajko) i mleko. Wymieszać. Całość dodać do leczo i gotować do momentu, aż jajko będzie dobrze ścięte. Podawać z chlebem.

Porady

Do warzyw z kiełbasą nie dodaję soli kamiennej. Solę tylko jajka, aby po zmieszaniu potrawa nie była przesolona.

Komentarze

Podobne przepisy