• 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

..przepisów na leczo jest całe mnóstwo, co dom to inny przepis. Ja najczęściej robię z tradycyjnego przepisu na "Węgierskie leczo" . Tym razem leczo według swojego przepisu zrobiła moja druga połowa; wyszło bardzo smaczne więc jak najbardziej polecam i taką wersję...

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 kg papryki
    70 dag mięsa od szynki
    3 kiełbasy śląskie
    puszka pomidorów (latem kilogram polnych)
    2 łyżeczki pasty pomidorowej
    4 ząbki czosnku
    3 łyżeczki oregano
    2 łyżeczki bazylii
    1 łyżeczka curry
    pieprz cayenne
    słodka papryka w proszku
    sól, pieprz
    smalec do podsmażenia mięsa
Wystaw ocenę:

4.67 (3 ocen)

Zobacz również:

Leczo

Leczo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. paprykę pokroić w dość cienkie paseczki, mięso kroimy w grubszą kostkę a kiełbasę w plasterki. Mięso i kiełbasę podsmażamy na smalcu z połową przypraw dorzucając przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy mięso się przesmaży dokładamy pomidory z puszki i pastę pomidorową
  • 2. Do garnka wlewamy półtorej szklanki wody; przekładamy 1/3 cześć papryki, przykrywamy połową przesmażonego mięsa z kiełbasą, dodajemy drugą cześć papryki, na to resztę mięsa, i przykrywamy papryką. Posypujemy resztą przypraw.
  • 3. Przykrywamy pokrywą stawiamy na bardzo małym ogniu i gotujemy ok 45 minut, aż mięso będzie miękkie od czasu do czasu do czasu mieszając.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka Mięso Pomidory w puszce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Duszenie Lunch

Podobne przepisy

To może cię zainteresować