Gdy przychodzi sezon na świeże warzywa wtedy często przygotowuję gulasz warzywny z dodatkiem kiełbasy a’la leczo, które znika w mgnieniu oka. Jest przepyszne, łatwe w przygotowaniu i nie może nam nie udać! :)
1 godz. 10 min
Dla 4 osób
Składniki:
ok. 10-20 dag kiełbasy węgierskiej,
ok. 20-30 dag kiełbasy zwyczajnej,
2 średnie papryki czerwone,
1 średnia papryka żółta,
½ ostrej papryczki,
2 średnie cukinie,
4-5 pieczarek,
1 mała cebula zwykła,
1 mała cebula czerwona,
przecier z pomidorów (ok. 500ml ) ,
oliwa lub olej,
1 czubata łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią
Leczo z cukinią, pieczarkami i kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z papryki usuwamy gniazda nasienne i dokładnie płuczemy, kroimy w kostkę. Kiełbasę, cukinię, cebulę również kroimy w kostkę, pieczarki w ćwiartki.
Wszystkie warzywa oraz kiełbasę podsmażamy, najlepiej wszystko osobno, a następnie przekładamy do wysokiego garnka, przyprawiamy do smaku i dusimy do miękkości około 40 minut mieszając co jakiś czas. Pod koniec gotowania możemy jeszcze przyprawić według uznania. Smacznego!
Komentarze