Pyszne jednogarnkowe danie, które sprawdza się w każdej sytuacji :-)
60 min
Składniki:
2 duże cebule
40 dag kiełbasy
1,2 kg papryki
5 dużych pomidorów
mała cukinia
sól, pieprz, papryka słodka mielona, papryka ostra mielona
1/2 szklanki wody
3 łyżki oliwy lub oleju (opcjonalnie)
1.Kiełbasę obieramy (jeśli ma wyraźnie oddzielającą się skórę), kroimy wzdłuż na pół, a następnie na plasterki. Podsmażamy na patelni, aż się zarumieni. Jeśli nie jest zbyt tłusta i przywiera do patelni, podlewamy ją delikatnie oliwa lub olejem. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do podsmażonej kiełbasy i czekamy, aż się zeszkli.
2.Tak przygotowane pierwsze składniki przekładamy do garnka z podwójnym dnem i stawiamy na ogniu. Paprykę myjemy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę lub paseczki. Dodajemy do garnka, zalewamy wodą, przykrywamy pokrywką i dusimy około 8 min. W tym czasie zajmujemy się pomidorami i cukinią. Pomidory obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Cukinie dokładnie myjemy i również kroimy w kostkę.
3.Składniki, które duszą się już w naczyniu, delikatnie solimy i pieprzymy. Dodajemy cukinię i dusimy kolejne 5 minut. Na koniec dodajemy pomidory, dusimy około 10 minut pod przykryciem.
Po tym czasie odkrywamy garnek i próbujemy sos, który się wytworzył. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką mieloną. Gotujemy jeszcze około 10 minut, aż warzywa będą miękkie.
Komentarze