• 60 min

Pyszne jednogarnkowe danie, które sprawdza się w każdej sytuacji :-)

  • 60 min

Składniki:

  • 2 duże cebule
    40 dag kiełbasy
    1,2 kg papryki
    5 dużych pomidorów
    mała cukinia
    sól, pieprz, papryka słodka mielona, papryka ostra mielona
    1/2 szklanki wody
    3 łyżki oliwy lub oleju (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Leczo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kiełbasę obieramy (jeśli ma wyraźnie oddzielającą się skórę), kroimy wzdłuż na pół, a następnie na plasterki. Podsmażamy na patelni, aż się zarumieni. Jeśli nie jest zbyt tłusta i przywiera do patelni, podlewamy ją delikatnie oliwa lub olejem. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do podsmażonej kiełbasy i czekamy, aż się zeszkli.
  • 2. Tak przygotowane pierwsze składniki przekładamy do garnka z podwójnym dnem i stawiamy na ogniu. Paprykę myjemy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę lub paseczki. Dodajemy do garnka, zalewamy wodą, przykrywamy pokrywką i dusimy około 8 min. W tym czasie zajmujemy się pomidorami i cukinią. Pomidory obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Cukinie dokładnie myjemy i również kroimy w kostkę.
  • 3. Składniki, które duszą się już w naczyniu, delikatnie solimy i pieprzymy. Dodajemy cukinię i dusimy kolejne 5 minut. Na koniec dodajemy pomidory, dusimy około 10 minut pod przykryciem.

    Po tym czasie odkrywamy garnek i próbujemy sos, który się wytworzył. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką mieloną. Gotujemy jeszcze około 10 minut, aż warzywa będą miękkie.

    Podajemy ze świeżym, chrupiącym pieczywem.

Porady

Dodatkowo, do leczo można dodać też kabaczka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Cukinia Kiełbasa Papryka Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować