• 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Leczo jest węgierską potrawą przygotowywaną na smalcu i z dodatkiem słoniny. Często podawane jest jako dodatek do dania mięsnego. Osobiście wolę jego lżejszą wersję i traktuję jako danie jednogarnkowe. Bardzo dobrze smakuje również na ostro - z dodatkiem np. sosu piri-piri lub tabasco.

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -3 czerwone papryki
    -2 średnie cukinie
    -2 marchewki
    -cebula
    -200g kiełbasy
    -100ml passaty pomidorowej (można zastąpić 3 łyżkami koncentratu pomidorowego)
    -2 łyżki oleju
    -czubata łyżeczka słodkiej papryki
    -czubata łyżeczka ostrej papryki
    -sól i pieprz
    -listek laurowy
    -3-4 szt. ziela angielskiego
    -majeranek
Wystaw ocenę:

5 (170 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Leczo Potrawka

Leczo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę posiekać, kiełbasę pokroić w plasterki lub kostkę. Cebulę zeszklić na oleju, dodać kiełbasę i przesmażyć. Dodać pokrojone w kostkę warzywa, ziele angielskie, listek laurowy, sól i pieprz. Dolać ok. pół szklanki wody. Dusić pod przykryciem na małym ogniu 15 minut. Dodać obie papryki, majeranek i koncentrat. Dokładnie wymieszać i dusić kilka minut. Podawać ze świeżym pieczywem albo gotowanymi ziemniakami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Kiełbasa Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować