Leciutka tarta z porów, cukinii i pomidorków koktajlowych

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Pomysł na obiad lub kolację, świetnie nadaje się również do podania na zimno.

  • Łatwy

Składniki:

  • - ciasto francuskie mrożone: 1 opakowanie
    - por biała część (drobno pokrojony): 1 szklanka
    - jogurt naturalny mały: 1 opakowanie
    - jajka całe: 3 sztuki
    - cebula biała duża: 1 sztuka
    - cukinia pokrojona w plasterki: 25 plastrów
    - pomidorki koktajlowe: 8 sztuk
    - rozmaryn świeży lub suszony: 3 szczypty
    - gałka muszkatołowa, sól, pieprz: 3 szczypty
    - oliwa z oliwkek: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Napoje

Leciutka tarta z porów, cukinii i pomidorków koktajlowych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto francuskie rozmrozić, wyłożyć nim blachę do tarty, ponakłuwać w kilku miejscach ciasto widelcem, wstawić do piekarnika nagrzanego do ok 150 stopni na 10 minut. W tym czasie zrobić farsz.
  • 2. Drobno pokrojony por oraz cebulę lekko podsmażyć na łyżce oliwy. Przełożyć do miski, lekko wystudzić.
  • 3. Wbić jajka. dodać jogurt, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Wszystko razem dobrze zmiksować, tak aby powstała delikatna pianka. Najlepiej gdyby podczas miksowania do masy dostało się sporo powietrza.
  • 4. Wyjąć blachę ze spodem z piekarnika, odczekać parę minut. Wylać masę na tartę, wyrównać. Poukładać według uznania plasterki cukinii i połówki pomidorków. Posypać rozmarynem. Wstawić do piekarnika. Piec ok 20 minut, do ścięcia się jajek i lekkiego zrumienienia całości.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować