Leciutka tarta z porów, cukinii i pomidorków koktajlowych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto francuskie rozmrozić, wyłożyć nim blachę do tarty, ponakłuwać w kilku miejscach ciasto widelcem, wstawić do piekarnika nagrzanego do ok 150 stopni na 10 minut. W tym czasie zrobić farsz.
2.Drobno pokrojony por oraz cebulę lekko podsmażyć na łyżce oliwy. Przełożyć do miski, lekko wystudzić.
3.Wbić jajka. dodać jogurt, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Wszystko razem dobrze zmiksować, tak aby powstała delikatna pianka. Najlepiej gdyby podczas miksowania do masy dostało się sporo powietrza.
4.Wyjąć blachę ze spodem z piekarnika, odczekać parę minut. Wylać masę na tartę, wyrównać. Poukładać według uznania plasterki cukinii i połówki pomidorków. Posypać rozmarynem. Wstawić do piekarnika. Piec ok 20 minut, do ścięcia się jajek i lekkiego zrumienienia całości.
Komentarze