Lebkuchen, czyli zimowe pierniczki bezglutenowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Bez mąki, bez tłuszczu, bez jajek - z samych zdrowych składników :-)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 150 g zmielonych migdałów
    100 g zmielonych orzechów laskowych
    3/4 szklanki płynnego miodu
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka ciemnego kakao
    1 łyżeczka cynamonu
    1/4 łyżeczki kardamonu
    1/4 łyżeczki imbiru
    1/4 łyżeczki startej skórki pomarańczowej
    1/4 łyżeczki zmielonych goździków
    2 szczypty zmielonej gałki muszkatołowej
    2 szczypty zmielonej trawy cytrynowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery

Lebkuchen, czyli zimowe pierniczki bezglutenowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki połączyć, zagnieść ciasto.
  • 2. Odstawić na około 1 godzinę.
  • 3. Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
  • 4. Ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm i wykrawać z niego dowolne kształy.
  • 5. Pierniczki piec około 8-10 minut.
  • 6. Po upieczeniu i ostudzeniu dowolnie je udekorować.

Porady

Pierniczki dobrze się przechowują w plastikowym pojemniku, tzn. długo pozostają miękkie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Miód

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować