lazurowy torcik

0 (0 ocen)

  • 30 min

przepis podpatrzony u kucharki na gminnych dozynkach

  • 30 min

Składniki:

  • BISZKOPT:(na 3 placki)
    9 jajek
    3 szklanki cukru
    3 łyżki maki ziemniaczanej
    6 łyżek mąki pszennej
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    MASA:
    4 jajka( tylko białka)
    szklanka cukru
    2 margaryny
    GALARETKA;
    4 niebieskie galaretki
    WIÓRKI:
    male opakowanie wiórków kokosowych
    masło
    cukier

Lazurowy torcik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT:
    Ucieramy 3 jajka i szklankę cukru do momentu roztopienia cukru, następnie dodajemy łyżeczkę proszku do pieczenia, łyżkę maki ziemniaczanej oraz pszennej. W ten sam sposób pieczemy 3 placki biszkoptowe.
    Roztapiamy 4 galaretki w 6 szklankach wody, odstawiamy do stężenia.
    MASA:
    Białka i cukier energicznie ucieramy w naczyniu na wolnym ogniu tak by cukier roztopił się , gdy to się stanie ubijamy pianę mikserem do twardości.
    Następnie do utartej margaryny dodajemy po jednej łyżce pianę z białek.
    Warstwowo układamy biszkopt,potem masę i galaretkę.
    Na koniec zrumieniamy wiórki kokosowe smażąc je z cukrem na maśle.
    Gotowe ciastko odstawiamy do lodówki by stężało.

Porady

Do masy mozna dodać szczyptę kwasku cytrynowego do podkreslenia smaku.

Komentarze

Podobne przepisy