"Lazurowy biszkopt"

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Ciasto zrobiłam tydzień temu. Nie chciało mi się trudzić, a że zawsze muszę mieć ciasto na niedzielę to wykombinowałam coś takiego. Wyszło pyszne i orzeźwiające.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki na biszkopt:
    - 5 jajek
    - 7 łyżek cukru
    - 5 łyżek mąki
    - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    Dodatkowo:
    - 2 budynie śmietankowe z cukrem
    - 800m mleka
    - puszka brzoskwiń
    - 2 galaretki turkusowe

"lazurowy biszkopt" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno. Dodawać cukier i po jednym żółtku i dalej ubijać. Mąkę przesiać z proszkiem i dodać do ubitych białek. Wymieszać szpatułką. Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 30minut w 180stopniach.
  • 2. Budynie ugotować według przepisu na opakowaniu, używając mniej mleka.
  • 3. Brzoskwinie pokroić w kosteczkę.
  • 4. Galaretki rozpuścić w 800m gorącej wody. Odstawić do wystudzenia.
  • Gotowe ciasto 5. Biszkopt skropić sokiem z brzoskwiń, polać przestudzonym, letnim budyniem. Ułożyć na nim brzoskwinie i zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia galaretki.

Porady

Ciasto jest orzeźwiające. Zimny budyń smakuje jak lody ;-)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy