Lazurowa tarta

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Lazurowa tarta o smaku limonki i owoców leśnych

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • spód:
    2 szkl mąki
    50 g cukru
    120 g masła
    60 ml zimnej wody (ok.5 łyżek)
    1/2 łyżeczki soli
    masa limonkowa:
    250 g serka mascarpone
    150 ml śmietany 30%
    3 łyżki cukru pudru
    skórka otarta z 1 limonki (opcjonalnie cytryny)
    sok z 1 limonki (opcjonalnie z 1/2 cytryny)
    masa lazurowa:
    1 galaretka niebieska o smaku jeżynowo-jagodowym
    150 ml śmietany
    (opcjonalnie niebieski barwnik spożywczy)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Lazurowa tarta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. spód:
    Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy razem, a potem ciasto odkładamy na przynajmniej 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do okrągłej formy na tartę wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tatą. Środek ciasta nakłuwamy w kilku miejscach widelcem.
    Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy kulkami do pieczenia bądź grochem/fasolą. Ciasto z obciążeniem pieczemy przez 15 minut w 200 stopniach. Po tym czasie zdejmujemy papier z obciążeniem (kulki czy groch) i zapiekamy jeszcze przez kolejne 15 minut.
    Upieczony spód studzimy.
    masa limonkowa:
    Śmietanę ubijamy z cukrem, dodajemy partiami serek mascarpone, a na końcu skórkę i sok z limonki. (Limonkę można zastąpić cytryną, jeśli ktoś woli)
    Masę przekładamy na upieczony i ostudzony spód.
    masa lazurowa:
    Galaretkę rozpuszczamy w 1 szkl gorącej wody i studzimy. Kiedy galaretka zacznie lekko tężeć mieszamy ją z ubitą śmietaną (opcjonalnie dodajemy niebieski barwnik jeśli kolor jest za blady). Całość przekładamy na masę limonkową i odstawiamy do lodówki do stężenia.

    Wierzch tarty ozdabiamy jagodami, borówkami i jeżynami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Na zimno Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować