Ciasto Lazurek

0 (0 ocen)

  • 50 min

Ciasto niezwykle puszyste, lekkie, a do tego efektownie się prezentuje :)

  • 50 min

Składniki:

  • Biszkopt z 3 jajek: 3 jajka, 3 łyżki wody, Szczypta soli, 12,5 dag cukru, 6 dag mąki pszennej, 6 dag mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Krem czekoladowy: 1 Kasia extra maślany smak lub kostka masła 3 jajka + 3 łyżki cukru 100 ml ajerkoniaku 2 łyżki kakao 1 łyżka kawy rozpuszczalnej (proszek) .
    Pianka: 1 mleko skondensowane niesłodzone (duże opakowanie), kolorowa posypka, galaretka pinacolada z Wodzisławia.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto lazurek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Ubić białka z wodą i solą. Do piany dodawać po kolei żółtka i cukier. Na końcu przesiane mąki i proszkiem do pieczenia ( lekko wymieszać łyżką). Piec ok. 30 min w 160 st.
  • 2. Krem czekoladowy: 1 Kasia extra maślany smak lub kostka masła 3 jajka + 3 łyżki cukru 100 ml ajerkoniaku 2 łyżki kakao 1 łyżka kawy rozpuszczalnej (proszek) .
  • 3. Krem czekoladowy: Jajka z cukrem ubić na parze. Ostudzone powoli dodawać do utartego masła. Następnie powoli dodawać ajerkoniak, kakao i kawę. Gdyby zdarzyło się, że krem się zważy, wstawić miskę do naczynia z gorącą wodą i mieszając podgrzewać do połączenia składników.
  • 4. Mleko ubić na sztywną pianę, dodać rozpuszczoną ( w 1/2 szkl. wody) i ostudzoną galaretkę, na samym końcu posypkę, którą delikatnie mieszamy z pianą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Lazur

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować