Ciasto lazurek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Ubić białka z wodą i solą. Do piany dodawać po kolei żółtka i cukier. Na końcu przesiane mąki i proszkiem do pieczenia ( lekko wymieszać łyżką). Piec ok. 30 min w 160 st.
2.Krem czekoladowy: 1 Kasia extra maślany smak lub kostka masła 3 jajka + 3 łyżki cukru 100 ml ajerkoniaku 2 łyżki kakao 1 łyżka kawy rozpuszczalnej (proszek) .
3.Krem czekoladowy: Jajka z cukrem ubić na parze. Ostudzone powoli dodawać do utartego masła. Następnie powoli dodawać ajerkoniak, kakao i kawę. Gdyby zdarzyło się, że krem się zważy, wstawić miskę do naczynia z gorącą wodą i mieszając podgrzewać do połączenia składników.
4.Mleko ubić na sztywną pianę, dodać rozpuszczoną ( w 1/2 szkl. wody) i ostudzoną galaretkę, na samym końcu posypkę, którą delikatnie mieszamy z pianą.
Komentarze