Łazanki ze wczesną kapustą

0 (0 ocen)

Warto czasem przygotować to proste i smaczne danie. Kojarzy mi się ono z dzieciństwem. Obecnie często zajadamy się makaronami na wzór tych włoskich. Nie jemy makaronu rurki, ale penne, kokardki to farfalle. Często przygotowuje się lasagne czy spaghetti. Proponuję docenić na nowo łazanki.

Składniki:

  • Ciasto:
    • 300g mąki,
    • 2 jaja
    Dodatkowo:
    • 1 średniej wielkość główka wczesnej kapusty,
    • 1 cebula,
    • Sól, pieprz ,
    • Olej,
    • Około 20 dag wędzonego boczku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Łazanki

Łazanki ze wczesną kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • łazanki 1. Mąkę przesiewamy na stolnicę, wbijam jajka i zagniatam ciasto Gotowe wałkujemy i odstawiamy na około 30 minut, aby przeschło. Oprószamy mąką i kroimy paski o szerokości 1,5 cm, a z pasków tniemy kwadraty. Powstałe łazanki rozsypujemy na stolnicy.
    Gotowe gotujemy w osolonej wodzie jak makaron. Odcedzamy.
  • ugotowana kapusta 2. Z kapusty odrzucamy zewnętrzne liście, główkę płuczemy i przekrawamy na połowę lub ćwiartki. Tak przygotowaną obgotowujemy w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy, studzimy i kroimy na mniejsze części.
    Boczek kroimy w kostkę i delikatnie smażymy.
    Cebulę kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. Dokładamy do niej pokrojoną kapustę i razem chwile smażymy. Doprawiamy do smaku.
    Gotową kapustę łączymy z łazankami. Porcjujemy na talerze.
    Całość okraszamy przytopionym boczkiem oraz natką pietruszki.

Porady

Można je przygotować także z kiszonej kapusty.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować