Łazanki ze swieżą kapusta.

0 (0 ocen)

Idealne na obiad.

Składniki:


  • Skłądniki na makaron; 250 g mąki jajko pół szklanki dość ciepłej wody sól 3 łyzki oleju 2 łyzki rozmrożonego i odciśniętego szpinaku .
    Skłądniki na łazanki: pół kilograma kapusty swiezej opakowanie szynki szwarcwaldzkiej (można zamienic na boczek lub inna wedline wedle uznania) przyprawy ( sól,pieprz, uniwersalna,przyprawa,papryka w proszku) łyzka smalcu gęsiego.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Łazanki ze swieżą kapusta. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Makaron. 1. Mąke przesiać,dodac jajko,szpinak ,olej i tyle wody aby ciasto było nie za suche i nie za rzadkie. Wyrobic elastyczne ciasto. Rozwałkowac na placek,który obficie posypać mąką i zwinąc w rulon (jak naleśnik) i pokroić na pół centymetrowe wstążki,które potem należy delikatnie "roztrzepać" aby makaron się porozwijał. Wrzucic na osolony wrzątek i gotowac do miękkości
    .
    2.Kapuste poszatkować i wrzucić do garnka,zalac wodą i gotowac do miękkości. Gdy będzie miękka, odcedzic,wycisnąc z nadmiaru wody i jeśli jest taka potrzeba możemy jeszcze drobniej pokroić. Na patelki rozgrzać smalec,szynke pokroić w cienkie paseczki i wrzucić na patelnie,lekko zrumienić,dodac kapustę i dokładnie wymieszać,smazyc jeszcze chwile na patelni .Na samym końcu dodajemy makaron, wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku i gotowe!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować