Skłądniki na makaron; 250 g mąki jajko pół szklanki dość ciepłej wody sól 3 łyzki oleju 2 łyzki rozmrożonego i odciśniętego szpinaku .
Skłądniki na łazanki: pół kilograma kapusty swiezej opakowanie szynki szwarcwaldzkiej (można zamienic na boczek lub inna wedline wedle uznania) przyprawy ( sól,pieprz, uniwersalna,przyprawa,papryka w proszku) łyzka smalcu gęsiego.
Łazanki ze swieżą kapusta. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąke przesiać,dodac jajko,szpinak ,olej i tyle wody aby ciasto było nie za suche i nie za rzadkie. Wyrobic elastyczne ciasto. Rozwałkowac na placek,który obficie posypać mąką i zwinąc w rulon (jak naleśnik) i pokroić na pół centymetrowe wstążki,które potem należy delikatnie "roztrzepać" aby makaron się porozwijał. Wrzucic na osolony wrzątek i gotowac do miękkości
.
2.Kapuste poszatkować i wrzucić do garnka,zalac wodą i gotowac do miękkości. Gdy będzie miękka, odcedzic,wycisnąc z nadmiaru wody i jeśli jest taka potrzeba możemy jeszcze drobniej pokroić. Na patelki rozgrzać smalec,szynke pokroić w cienkie paseczki i wrzucić na patelnie,lekko zrumienić,dodac kapustę i dokładnie wymieszać,smazyc jeszcze chwile na patelni .Na samym końcu dodajemy makaron, wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku i gotowe!
Komentarze