Lubię dania jednogarnkowe za to, że są szybkie, pożywne i mało po nich zmywania:) Dziś przepis na łazanki z pieczarkami. Wyszły dość pikantne, a to za sprawą większej ilości pieprzu i ostrej papryki. Idealne, żeby się rozgrzać w mroźny dzień.
40 min
Składniki:
200 g kapusty kiszonej
1/2 małej główki białej kapusty
200 g pieczarek
2 średnie kiełbaski
150 g boczku wędzonego
300 g makaronu łazanki
koperek
cebula
liście laurowe
ziele angielskie
biały lub czarny pieprz
ostra papryka
2 ząbki czosnku
sól
Łazanki z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę kiszoną zalać wodą i ugotować. Kapustę białą zeszatkować i ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Boczek i cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki. Makaron ugotować w osolonej wodzie. Do boczku dodac odsączone kapusty i makaron. Przyprawić czosnkiem, pieprzem, papryką i solą do smaku. Posypać koperkiem.
Komentarze