Syte , podzielne i dość szybie danie makaronowe. Takie łazanki za dzieciństwa często przygotowywała mama, teraz ze smakiem zajada się nimi cała moja rodzina.
Łazanki z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ugotować wg. przepisu na opakowaniu, odcedzić.
2.Kapustę kiszoną gotować do miękkości, około 40 min, odcedzić, pokroić.
3.Boczek, kiełbasę i cebulę pokroić w kostkę.
Pieczarki obrać, pokroić w plastry.
Na suchej patelni przesmażyć boczek a gdy wytopi tłuszcz dodać kiełbasę i cebulę.
Smażyć na rumiano.
Dołożyć pieczarki , dusić do odparowania płynu.
Na patelnie dodać kapustę kiszoną , smażyć kolejne 5 min. aż kapusta lekko się przyrumieni.
W między czasie doprawić majerankiem, solą i pieprzem.
4.Całość wymieszać z makaronem pozostawić kolejne 2-3 min na gazie dokładnie mieszając.
Komentarze