Łazanki z kiszoną kapustą

0 (0 ocen)

  • 35 min

Bardzo lubimy typowe, polskie dania...min łazanki. Raczej u nas nigdy nie wyjdą z "mody". To danie, do którego zawsze chętnie wracamy.

  • 35 min

Składniki:

  • 200 g makaronu łazanki
    250 g kiszonej kapusty
    1 liść laurowy
    1 duża cebula
    2 łyżki oleju
    100 g boczku wędzonego (plastry)
    kminek mielony
    sól, pieprz

Łazanki z kiszoną kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotowałem z przepisu zawartego na opakowaniu. Przelałem zimną wodą i odcedziłem.

    Kapustę posiekałem przełożyłem do rondla. Dolałem zimnej wody (ok. 100 ml), wrzuciłem liść laurowy i dusiłem na wolnym ogniu do miękkości kapusty. Odparowałem nadmiar płynów.

    Posiekaną cebulę zeszkliłem na oleju, dodałem drobno pokrojony boczek, chwilę podsmażyłem. Dodałem do kapusty. Doprawiłem do smaku kminkiem, solą i pieprzem.

    Do całości dodałem łazanki, chwilę razem podsmażałem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy