Łazanki z kapustą inaczej - z brokułami, dla wegetarian - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę kiszoną gotujemy do miękkości razem z zielem angielskim i liściem laurowym. Studzimy. Słodką kapustę siekamy na drobno, gotujemy do miękkości razem z 1 łyżeczką cukru i kilka kroplami octu. Studzimy. Zimną kapustę kiszoną szatkujemy na mniejsze kawałki, łączymy ze słodką i zasmażamy na patelni przez ok 15 minut z dodatkiem kminku.
2.Brokuła dzielimy na mniejsze różyczki, gotujemy na półtwardo w wodzie z dodatkiem 1/2 łyżeczki cukru i szczypty soli. Cebulę obieramy i kroimy na piórka, smażamy na patelni, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cukinię, pokrojonego w piórka pora i brokuły. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem.
3.Grzyby moczymy ok 10 minut w wodzie, następnie gotujemy ok 20 minut, zostawiamy do ostygnięcia. Wodę spod grzybów zlewamy do rondla, a grzyby mielimy w blenderze. Do dużej miski dajemy kapustę, warzywa i grzyby. Dokładnie mieszamy, doprawiamy wegetą, maggi, pieprzem i solą.
4.Makaron gotujemy na półtwardo z dodatkiem wody spod grzybów, następnie cedzimy i hartujemy zimną wodą. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, wykładamy na naczynie żaroodporne i podpiekamy w piekarniku przez ok 15 - 20 minut w temp. 160*C. SMACZNEGO :)
Komentarze