Łazanki z kapustą i grzybami

0 (0 ocen)

  • 45 min

Boskie połączenie klasyki z najlepszymi na świecie borowikami szlachetnymi. Oczywiście, można użyć innych grzybów, będą równie pyszne

  • 45 min

Składniki:

  • 250 g makaronu łazanki
    1/2 średniej wielkości główki kapusty
    300 g boczku surowego
    300 g borowików szlachetnych lub innych, świeżych
    1 cebula
    1 łyżeczka klarowanego masła
    100 ml bulionu warzywnego
    1 łyżka smalcu
    sól, pieprz

Łazanki z kapustą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Łazanki z kapustą i grzybami 1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu.
    Cebulę siekamy, szklimy na maśle, dodajemy poszatkowaną kapustę, zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem do miękkości. W razie potrzeby odparowujemy z nadmiaru płynu.
    Boczek kroimy w kostkę, smażymy na rozgrzanym smalcu, na rumianu, odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
    Grzyby oczyszczamy, obgotowujemy we wrzątku przez kilka minut. Odsączamy, dodajemy do kapusty razem z boczkiem i makaronem. Ponownie wstawiamy na palnik, podgrzewamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy