Makaron:
500g mąki (najlepiej semoliny)
5 jajek
Sol
Łazanki: pół główki młodej kapusty
300g mięsa mielonego
Cebula
Maslo
Szczypta cukru
Przyprawa uniwersalna lub pół kostki wolowej lub sol
Przyprawa do bigosu
Łyżka koncentratu
Koperek
Łazanki z domowym makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę, sól i jajka wymieszać i wyrobić makaron, odstawić na 10 min
Rozwałkować i pokroić na kwadraciki lub na prostokąty i zcisnac na środku, wtedy wyjdą kokardki. Ugotować w osolonej wodzie.
Cebulę usmażyć, dodać szczyptę cukru, dodać mięso i usmażyć, dodać poszatkowana kapustę, koncentrat i przyprawy,
Podawać z ugotowanym makaronem
Porady
Można zamienić mięso mielone na boczek, a młoda kapustę na kiszona
Komentarze