Łazanki Bożeny ze świeżej kapusty

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Dzisiaj chciałam podać mój przepis na łazanki ze świeżej kapusty.
Łazanki przygotowuję z dodatkiem podsmażonego boczku wędzonego, podsmażonej kiełbasy oraz podsmażonych pieczarek. Łazanki tak przygotowane są bardzo smaczne.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • młoda świeża kapusta 1/2 szt,
    liść laurowy 1,
    ziele angielskie 4 ziarenka,
    kiełbasa śląska 3 szt,
    boczek wędzony 150 g,
    pieczarki 250 g,
    cebula 1 szt,
    pomidory 2 szt,
    masło klarowne 2 łyżki,
    sól i pieprz do smaku,
    przyprawa uniwersalna do smaku,
    makaron łazanki około 250 g,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Łazanki Wędliny

Łazanki bożeny ze świeżej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Łazanki Bożeny 1. Kapustę szatkujemy, przekładamy do większego garnka, zalewamy gorącą wodą dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy pod przykryciem aż kapusta zmięknie.
    Po ugotowaniu odlewamy wodę.
    Cebule i pieczarki obieramy kroimy i podsmażamy na maśle klarownym. Kiełbaskę kroimy w półplasterki, a boczek w kostkę,wkładamy na patelnię, przesmażamy.
    Wszystko łączymy z ugotowaną kapustą, dodajemy pokrojone pomidory oraz przyprawy i na koniec ugotowany al dente makaron łazanki.
    Całość mieszamy do połączenia składników i podsmażamy jeszcze około 5 minut co jakiś czas mieszamy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować