Łazanki

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Zima za oknem, mróz zapiera dech w piersiach - i jak to miło przyjść do domu, gdzie unosi się w powietrzu zapach kiszonej kapusty...

  • 2 godz.

Składniki:

  • - 1 kg kapusty kiszonej
    - mała główka kapusty białej
    - 1 kg pieczarek
    - 1 kg kiełbasy zwyczajnej
    - 3 cebule
    - 4 ząbki czosnku
    - liście laurowe, ziele angielskie, kminek
    - 0,5 kg makaronu (do łazanek lub kokardki)
    - przyprawy (sól, pieprz, maggi, majeranek)

Łazanki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę białą szatkujemy i gotujemy w osolonej wodzie. Oddzielnie gotujemy kapustę kiszoną wraz z liśćmi laurowymi (3, 4 szt.), zielem angielskim (parę ziarenek) i łyżeczką kminku
  • 2. Umyte pieczarki trzemy na tarce w plasterki i dusimy na patelni (woku), aż odparują.
  • 3. Kiełbasę kroimy w kostkę i smażymy w brytfance. Dodajemy do niej pokrojoną w piórka cebulę. Czosnek przeciskamy przez praskę i pod koniec smażenia dodajemy.
  • 4. Makaron gotujemy al dente.
  • image-0cr3yiw 5. Wszystko razem wrzucamy do jednego dużego garnka, mieszamy, dodajemy majeranek i gotujemy jeszcze przez kilka minut na małym ogniu. Przyprawiamy do smaku.
  • Smacznego 6. Smacznego!

Komentarze

Podobne przepisy