ŁAZANKI

0 (0 ocen)

  • 60 min

Gdy zostaje mi kapusta z gołąbków, dogotowuję ją i używam do łazanek.

  • 60 min

Składniki:

  • ok. 1 główka kapusty lub ok 1 kg kapusty obgotowanej
    1-2 cebule
    ok 20 dag kiełbasy, boczku lub innej wędliny
    1/2 kg makaronu "łazanki"
    olej
    sól, pieprz

Łazanki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z kapusty wyciąć głąb, przekroić na ćwiartki i obgotować. Gdy kapusta jest juz miękka, odcedzić, wystudzić i zemleć w maszynce.
  • 2. Cebulę obrać, pokroić na małe kawałeczki, zeszklić na oleju. Dodać wędlinę, kiełbasę lub boczek i podsmażyć. Dodać kapustę, wszystko wymieszać i chwilę podsmażać, posolić.
  • 3. W osolonej wodzie ugotować makaron.Odcedzić, przelać wodą i dodać do kapusty. Wszystko razem wymieszać doprawić solą i pieprzem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy