Gdy zostaje mi kapusta z gołąbków, dogotowuję ją i używam do łazanek.
60 min
Składniki:
ok. 1 główka kapusty lub ok 1 kg kapusty obgotowanej
1-2 cebule
ok 20 dag kiełbasy, boczku lub innej wędliny
1/2 kg makaronu "łazanki"
olej
sól, pieprz
1.Z kapusty wyciąć głąb, przekroić na ćwiartki i obgotować. Gdy kapusta jest juz miękka, odcedzić, wystudzić i zemleć w maszynce.
2.Cebulę obrać, pokroić na małe kawałeczki, zeszklić na oleju. Dodać wędlinę, kiełbasę lub boczek i podsmażyć. Dodać kapustę, wszystko wymieszać i chwilę podsmażać, posolić.
3.W osolonej wodzie ugotować makaron.Odcedzić, przelać wodą i dodać do kapusty. Wszystko razem wymieszać doprawić solą i pieprzem.
Komentarze