Łazanki

0 (0 ocen)

  • 60 min

Proste w przygotowaniu i naprawdę pyszne danie. Odpowiednio doprawione ziołami nabierze charakterystycznego smaku. Łazanki to tradycyjne danie kuchni polskiej, zapewne niejednemu kojarzące się z obia

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kg kapusty kiszonej
    0,5 kg świeżej kapusty białej
    20 dkg kiełbasy lub szynki
    30 dag pieczarek
    1 cebula
    1 łyżka oleju
    250 g makaronu łazanki
    sól, pieprz
    majeranek
    koperek

Łazanki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę kiszoną przepłukać wodą, ugotować i przestudzić. Świeżą kapustę poszatkować i również ugotować. W brytfannie rozgrzać olej, wrzucić drobno posiekaną cebulę i kiełbasę pokrojoną w kostkę oraz pieczarki. Chwilę podsmażyć. Następnie dodać odciśniętą i pokrojoną kapustę kiszoną. Całość dusić przez ok 15 min pod koniec dodając białą kapustę i przyprawy. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, dodać do kapusty i dokładnie wymieszać.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy