Lazania ze szpinakiem i kurczakiem

4.49 (161 ocen)

Zielone szaleństwo dla miłośników szpinaku ... Gorąco polecam! Przyrządzenie lazanii ze szpinakiem nie jest trudne, lecz trochę pracochłonne - zajmuje ok. 1. godziny. Za to końcowy efekt jest naprawdę imponujący!

Składniki:

  • Składniki: (na 4-6 porcji)
    • 1opakowanie makaronu Lasagne ,
    • ok. 80-90 dag szpinaku,
    • ok. 30-40 dag fileta z kurczaka,
    • 6 ząbków czosnku,
    • 2-3 łyżki śmietany,
    • 5 szklanek mleka,
    • 5 łyżek masła,
    • 5 łyżek mąki,
    • ok 20 dag sera żółtego,
    • Oliwa z oliwek,
    • Sól, pieprz, curry, ostra papryka do smaku,
Wystaw ocenę:

4.49 (161 ocen)

Zobacz również:

Desery Dania główne

Lazania ze szpinakiem i kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fileta kroimy w paski, przyprawiamy solą, ostrą papryką, curry i 2 ząbkami czosnku (zgniecionymi przez praskę lub drobno posiekanymi). Odstawiamy do lodówki, najlepiej na kilka godzin.
  • 2. Fileta smażymy na oliwie z oliwek. Należy uważać, żeby nie smażyć zbyt długo, inaczej kurczak będzie zbyt suchy i twardy.
  • 3. Na rozgrzaną na patelni oliwę wrzucamy ziarenka zgniecionego czosnku(zgniatamy nożem) tak aby oddały swój aromat ale nie spaliły się. Następnie wyciągamy czosnek, wrzucamy szpinak, doprawiamy solą i pieprzem do smaku i dusimy około 15 min aż woda wyparuje(jeśli szpinak jest świeży to musimy go dobrze wypłukać i pokroić ).
    Wyciągnięty czosnek drobno siekamy i dodajemy do szpinaku. Do szpinaku dodajemy śmietanę cały czas mieszając. Tak przygotowany szpinak dusimy jeszcze pod przykryciem przez ok 2-3 minuty.
  • 4. Przygotowujemy beszamel: w garnku z grubym dnem podgrzewamy masło z mąką przez, aż nabierze złocistego koloru(około 2-3 minuty), a następnie dodajemy mleko, energicznie mieszając trzepaczką, żeby nie zrobiły nam się grudki i przyprawiamy. Gotujemy na małym ogniu mieszając aż zgęstnieje.
  • 5. Niektóre makarony lasagne nie wymagają podgotowania. Ja jednak wrzucam do wrzątku po 4 płatki na ok. 2 minuty i dodaję oliwy, żeby się nie sklejały. Takie płaty lepiej się układają w naczyniu.
  • 6. Dno naczynia żaroodpornego lub blachy smarujemy oliwą. Układamy pierwszą warstwę makaronu, na niej szpinak, plastry żółtego sera i wszystko polewamy beszamelem. Rozprowadzamy beszamel dokładnie, bo w czasie pieczenia płaty muszą nim nasiąknąć, aby zmiękły. Wszystko powtarzamy. Co drugą warstwę układamy usmażonego kurczaka. Na wierzchu ponownie rozkładamy płaty makaronu, jeśli zostanie nam beszamelu lub żółtego sera to możemy go nałożyć.

  • 7. Pieczemy 40 minut w temperaturze 170°C (najlepiej ok. 30 min pod przykryciem, a następnie odkrywamy na ok. 10 min).
    Po upieczeniu najlepiej wyciągnąć z piekarnika i zostawić lazanie na ok. 20 min żeby trochę stężała. Smacznego! :-)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować