Lazania ze Szpinakiem, Cukinią i Serem Camembert

0 (0 ocen)

  • 60 min

Ta lazania chodziła za mną dłuugo:) Znalazłam ją podczas mojego szperania na jednej z moich ulubionych stron internetowych Kwestia Smaku . Zrobiłam i po raz kolejny nie zawiodłam się na przepisie Pani Asi. Lazania pycha! Do niej zrobiłam coś w stylu sałatki ala Caprese - dla mnie super zestawienie!

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki:
    9 płatów lasagne
    400 g szpinaku
    1 czubata łyżka mascarpone
    2 żółtka
    1 średnia cukinia
    100 g sera camembert
    3 łyżki śmietanki kremówki 30%
    30 g sera żółtego startego na tarce o cienkich oczkach
    oliwa extra vergine
    świeże oregano
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Lazania ze szpinakiem, cukinią i serem camembert - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Lazania ze Szpinakiem, Cukinią i Serem Camembert 1. Wykonanie:
    W osolonej wodzie gotujemy płaty lasagne, łyżką cedzakową układać płaty na ściereczce. Żaroodporną formę o wymiarach 19x28 cm nasmarować oliwą. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
    Szpinak płuczemy, osuszamy i wkładamy na suchą patelnię i podgrzewamy około pół minuty, aż zwiędnie. Następnie odciskamy go na sicie, kroimy na centymetrowe kawałki i z powrotem wkładamy na ciepłą patelnię. Dodajemy ser mascarpone, żółtka, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem i mieszamy podgrzewając jeszcze chwilkę.
    Cukinię kroimy na cienkie plasterki, ser camembert na kawałeczki. Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć 3 płaty lasagne, na każdym płacie ułożyć po trzy plastry cukinii, którą skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Na cukinię układamy łyżeczkę szpinaku, na który kładziemy kawałeczek sera camembert (1 łyżkę sera odkładamy na sos).Następnie kładziemy kolejne trzy płaty lasagne i powtarzamy czynność układania składników. Na koniec przykrywamy ostatnimi trzema płatami lasagne, na które układamy plastry cukinii, posypanych pieprzem. Szybko przygotowujemy
    sos:na patelnię po szpinaku wlewamy 3 łyżki śmietanki kremówki, dodajemy odłożoną łyżkę sera camembert, mieszamy podgrzewając,aż ser się rozpuści i powstanie kremowy sos, którym polewamy lasagne po odkrytych częściach makaronu. Wierzch posypujemy startym serem żółtym i stawiamy bez przykrycia do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Po upieczeniu całość posypujemy listkami świeżego oregano.
    SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)
    http://blondynkagotuje.blogspot.com/
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Camembert Cukinia Makaron Lasagne

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować