REKLAMA

Lazania z tortilli z kurczakiem gyros i szpinakiem

wyświetlono: 820 | dodany do książki kucharskiej: 6 | polecenia: 1

Pomysł na obiad i inne wydanie lazanii, bardzo smakowite. Moimi krytykami kulinarnymi była dorosła młodzież i co powiem to to, że wcinali aż uszy im się trzęsły! :D

opublikowany: 19.08.2019
Udostępnij Pinterest
  • dla 3 osób
  • 60 min
  • Średni

Składniki:

  • * 4 placki tortilli
    * 50 dkg mięsa z kurczaka (np. z uda)
    * 15 dkg szpinaku
    * 30 dkg żółtego sera
    * 3/4 szklanki passaty pomidorowej
    * 2 ząbki czosnku
    * przyprawa gyros
    * 1,5 szklanki mleka
    * gałka muszkatołowa
    * sól
    * masło
    * olej
    * mąka
    * bazylia, oregano
Ocena:

(średnia 5 z 157 głosów)

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Zrobiłam sos beszamelowy.
    Masło ok. 2-3 łyżki roztopiłam w garnku i dodałam 1 łyżkę mąki. Wymieszałam i dolewałam małymi porcjami mleko. Kiedy już wlałam całe mleko dodałam 1/4 łyżeczki soli i 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej. Wymieszałam i odstawiłam.

    Usmażyłam mięso z kurczaka.
    Mięso z kurczaka pokroiłam w drobne kawałki, pokropiłam olejem i posypałam przyprawą gyros. Wymieszałam.

    Usmażyłam szpinak.
    Na patelni rozpuściłam 1 łyżkę masła i wyłożyłam liście szpinaku. Odrobinę posoliłam i dodałam przeciśnięte przez praskę dwa ząbki czosnku. Smażyłam szpinak dotąd aż zmniejszył objętość na patelni.

    Zaczęłam układać moją lazanię z tortilli.
    Na dno tortownicy wyłożyłam płat tortilli i posmarowałam ją sosem beszamelowym ( tak ok. 2-3 łyżek sosu).
    Na to wyłożyłam 3 część kurczaka i szpinaku. Posypałam startym żółtym serem i przykryłam plackiem tortilli. Ponawiałam czynność aż do ostatniej warstwy tortilli.

    Kiedy wyłożyłam ostatni placek tortilli posmarowałam go sosem beszamelowym i polałam passatą pomidorową. Posypałam serem żółtym i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 40 minut. Przykryłam moją zapiekaną tortillę folią aluminiową i ściągnęłam po ok. 20 minutach żeby ser delikatnie się zrumienił.

    Po wyciągnięciu z piekarnika odstawiłam tortillę na ok. 15-20 minut i dopiero kroiłam i wykładałam na talerze.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: joanna30 IMG_3480

Rożki z tortilli z sałatką gyros

Pyszna przekąska na spotkanie ze znajomymi.

kategoria: torty Sałatki sałatka gyros gyros tortille tortille Przystawki Przekąski tortilla opublikowany: 06.12.2015 | wyświetlono: 8805 Książki kucharskie: 15 | Polecenia: 0
Dodane przez: sylwin03 IMG_20191026_080709

Tortilla z kurczakiem i szpinakiem

Tortilla z kurczakiem i szpinakiem

kategoria: tortille tortille Przekąski tortilla opublikowany: 05.10.2018 | wyświetlono: 7919 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE