Lazania z soczewicą i cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.sos:
Cebulę siekamy drobno, czosnek przeciskamy przez praskę i szklimy na oliwie. Do Cebuli z czosnkiem dodajemy startą drobno marchew oraz soczewicę. Smażymy 3-4 minuty, po czym dodajemy pomidory z puszki z całym sokiem, koncentrat pomidorowy i bulion. Smażymy aż sos odparuje i zacznie gęstnieć. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz oregano.
Cukinię kroimy w plastry, ser ścieramy na tarce, makaron gotujemy al dente.
Na dnie naczynia żaroodpornego nakładamy cienką warstwę sosu, przykrywamy ją 2 płatami makaronu lasagne, na nim układamy plasterki cukinii,które posypujemy lekko mozzarellą.
Powtarzamy czynności: sos,makaron,cukinia,ser.
Na koniec zapiekankę polewamy sosem z soczewicą, a na wierzchu układamy plasterki świeżego pomidora. Wierzch posypujemy też lekko startą mozzarellą.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 35 minut.
Komentarze