LAZANIA Z MIĘSEM I PIECZARKAMI

  • wyświetlono: 14566 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Lazania to pyszne makaronowe danie, wywodzące się z kuchni włoskiej. Makaron przekładany jest sosem mięsnym z dodatkiem pieczarek, oraz sosem beszamelowym i serem. Następnie potrawa jest zapiekana i podawana na ciepło. Ja osobiście przepadam za lazanią bo ją uwielbiam.

Mariola123
  • 120min

Składniki

SKŁADNIKI :
500 g mięsa mielonego
250 g pieczarek
1 cebula
1 opakowanie makaronu do lazanii 500 g
1 puszka pomidorów
1 kostka rosołowa
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka suszonej bazylii
sól, pieprz, papryka słodka do smaku
2 łyżki oleju
200 g sera żółtego tartego
SOS BESZAMELOWY :
2 łyżki masła naturalnego
2 łyżki mąki pszennej
400 ml mleka pełnego
2 ząbki czosnku
sól, pieprz do smaku
50 g sera żółtego tartego

Sposób przygotowania przepisu:

LAZANIA Z MIĘSEM I PIECZARKAMI

  • image-0yinvur1. Cebulkę kroimy drobno, podpiekamy na oliwie w wysokiej patelni lub garnku. Następnie dodajemy mięso mielone, kostkę rosołową, pomidory z puszki i poszatkowane pieczarki.
    Chwilkę smażymy, około 15 minut, ciągle mieszając aż mięso się połączy ze wszystkimi składnikami.
    Doprawiamy do smaku bazylią, solą, papryką i pieprzem.
    Płaty lazanii gotujemy w osolonej wodzie, z dodatkiem 1 łyżki oleju, przez kilka minut. Najlepiej gotujmy po 3-4 płaty jednocześnie, mieszając aby się nie skleiły. Wykładamy na talerz posmarowany oliwą.
    Przygotowujemy sos beszamelowy, w garnku rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę. Ciągle mieszamy trzepaczką aby nie powstały gródki. Następnie wlewamy mleko i dalej mieszając gotujemy do momentu aż sos zacznie gęstnieć. Dodajemy przeciśnięty czosnek oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec wsypujemy tarty ser, mieszamy.
  • image-117pv9v2. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, 4 płaty wykładamy na dno, następnie wylewamy część sosu, posypujemy serem i polewamy beszamelem. Następnie znowu makaron, sos mięsny, ser i beszamel. Na samym końcu musi znaleźć się makaron posmarowany beszamelem i rozsypujemy resztą sera.
    Lazanię pieczemy około 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 % C.
    Kiedy ser już ładnie się podpiecze lazanię wyciągamy i studzimy.
    Podajemy ciepłą posypaną szczypiorkiem.
    Smacznego.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pieczarkiserz_roznych_stron_swiatamięso mielone

Komentarze

Podobne przepisy

Lazania z mięsem mielonym i szpinakiem

Dodane przez: Lidka Bawolska

Lazania z mięsem mielonym i szpinakiem

Lazania to jedno z ulubionych dań...

danie

Dodane przez: maalikaa

Lazania z młodą kapustką i pieczarkami

Najlepsze dania są z młodych warzyw,...

Burrito z mięsem i pieczarkami

Dodane przez: rena123

Burrito z mięsem i pieczarkami

Pyszne danie w meksykańskim stylu....

Lazania z dynią i mięsem mielonym

Dodane przez: Aghate

Lazania z dynią i mięsem mielonym

Dynię uwielbiam, a w lazanii spróbowałam...

Krokiety z miesem  i pieczarkami

Dodane przez: klaudia0318

Krokiety z mięsem i pieczarkami

Pyszne krokieciki, trochę czasochłonne...

Lazania z mięsem.

Dodane przez: weronika63

Lazania z mięsem

Klasyczna lazania z mielonym mięsem,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE

Drogi użytkowniku, wprowadziliśmy aktualizację w regulaminie, który zacznie obowiązywać od 18.12.2019. Zaktualizowany regulamin znajdziesz tutaj.