Lazania z dodatkowym sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso mielone podsmażamy na patelni, odlewamy tłuszcz. Dorzucamy 3/4 cebuli i 4 ząbki czosnku, ziele angielskie oraz liść laurowy. Smażymy aż mięso się zarumieni. Dodajemy dwie puszki pomidorów i smażymy aż sos odrobinę zgęstnieje. Przyprawiamy do smaku.
2.Robimy sos beszamelowy:
w ganku roztapiamy masło, dodajemy mąkę aż zgęstnieje (nie mogą nam powstać grudki) i zalewamy zimnym mlekiem energicznie mieszając. Doprawiamy solą pieprzem i gałką. Jak sos zgęstnieje odstawiamy go na chwilę.
3. Naczynie żaroodporne smarujemy odrobiną masła,wylewamy trochę sosu beszamelowego, układamy spód lazanii z kilku płatów makaronu następnie wylewamy połowę sosu pomidorowego, znów wylewamy trochę sosu beszamelowego i posypujemy startym żółtym serem. Układamy płaty lazanii i wylewamy resztę sosu pomidorowego i znów płaty lazanii. Na wierzch wylewamy sos beszamelowy-to co zostało i posypujemy startym żółtym serem.
4.Lazanię wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 45 min, pieczemy w temperaturze 180 stopni.
5.W rondelku smażymy resztę cebuli z czosnkiem. Dodajemy puszkę pomidorów, przyprawiamy solą,pieprzem, bazylią i oregano. Gotujemy na małym ogniu przez około 20 minut,aby sos zgęstniał. Następnie powstały sos blendujemy.
6.Gotową lazanię kroimy na kawałki i polewamy na krańcach sosem pomidorowym do smaku. Smacznego!
Komentarze