makaron lazania
500 g mięsa mielonego
puszka kukurydzy
puszka pomidorów
500 g pieczarek
duża cebula
4 ząbki czosknu
ser mozarella tarkowany
ser żółty
sos boloński (gotowy ze słoika) lub przecier pomidorowy
bazylia, oregano, sól, pieprz
masło
Lazania na bogato - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy na gładką masę. Stopniowo wlewamy mleko i mieszamy, aż sos zgęstnieje. Przyprawiamy.
2.Na patelni podsmażamy cebulkę, dodajemy czosnek i mięso. Następnie dodajemy pokrojone pomidory z puszki, sos boloński, kukurydzę i podsmażone wcześniej pieczarki. Doprawiamy przyprawami.
3.Naczynie żaroodporne wysmarowujemy masłem. Wylewamy odrobinę sosu beszamelowego. Następnie układamy płaty makaronu ugotowane według instrukcji na opakowaniu, na to sos beszamelowy, mięso, ser mozarella oraz trochę żółtego sera i znowu makaron. Czynność powtarzamy. Ostatnia warstwą powinien być makaron, sos beszamelowy i dużo żółtego sera. Posypujemy bazylią.
4.Naczynie przykrywamy i wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na ok. 35 min. Naczynie odkrywamy i jeszcze zapiekamy, aż ser się zarumieni.
Innym sposobem jest pieczenie lazani ok. 40 min, a następnie wyłączenie piekarnika i pozostawienie lazani na jeszcze ok 30 min. Lazania wtedy jest bardziej zwarta.
Porady
Do lazani dla urozmaicenia można dodać także groszek lub czerwoną fasolę.
Komentarze