Była to pierwsza lazania jaka zrobiłam i jest się czym pochwalić.
1 godz. 20 min
Składniki:
1 kg mięsa mielonego
0,5 kg pieczarek
Makaron do lazanii
3 łyżki Przecieru pomidorowego
2 ząbki czosnku
40 dkg sera żółtego
ok 100 g śmietany 18%
50 ml wody
Sól, pieprz, vegeta, bazylia,
Oliva z oliwek
1.Pieczarki umyć i zetrzeć na tarce na grubych oczkach, podsmażyć na rozgrzanej oliwie. Następnie dodajeć mięso mielone i podsmażać tak długo aż wyparuje cała woda. Czosnek obrać i bardzo drobno posiekać lub przepuścić przez prasie do czosnku. Dodać do mięsa. Doprawić solą, pieprzem, vegeta, suszoną bazylią.
W miseczce dokładnie wymieszać przecier pomidorowy, śmietanę i wodę na jednolitą konsystencję. Dodać do mięsa i jeszcze chwile podgrzewać.
Przestudzić.
2.Ser żółty zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
Do wrzącej osolonej wody z odrobiną oliwy (żeby się nie sklejały) wrzucać po kilka plastrów makaronu i obgotować dwie minuty.
Naczynie żaroodporne posmarować cienko oliwą i ułożyć na dnie pierwszą warstwę z makaronu. Na makaron dać mięso i posypać odrobinę starym serem. Tak ułożyć cztery warstwy, a na ostatnią dać grubo starego sera.
Wsadzić do piekarnika na 30 minut na temperaturę 180 stopni.
Po wyciagnieciu odczekać 5 minut. Zimna nie będzie a na pewno będzie się lepiej porcjować. Smacznego :-)
Komentarze