• 1 godz. 20 min

Była to pierwsza lazania jaka zrobiłam i jest się czym pochwalić.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego
    0,5 kg pieczarek
    Makaron do lazanii
    3 łyżki Przecieru pomidorowego
    2 ząbki czosnku
    40 dkg sera żółtego
    ok 100 g śmietany 18%
    50 ml wody
    Sól, pieprz, vegeta, bazylia,
    Oliva z oliwek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dania z makaronem

Lazania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki umyć i zetrzeć na tarce na grubych oczkach, podsmażyć na rozgrzanej oliwie. Następnie dodajeć mięso mielone i podsmażać tak długo aż wyparuje cała woda. Czosnek obrać i bardzo drobno posiekać lub przepuścić przez prasie do czosnku. Dodać do mięsa. Doprawić solą, pieprzem, vegeta, suszoną bazylią.
    W miseczce dokładnie wymieszać przecier pomidorowy, śmietanę i wodę na jednolitą konsystencję. Dodać do mięsa i jeszcze chwile podgrzewać.
    Przestudzić.
  • 2. Ser żółty zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
    Do wrzącej osolonej wody z odrobiną oliwy (żeby się nie sklejały) wrzucać po kilka plastrów makaronu i obgotować dwie minuty.
    Naczynie żaroodporne posmarować cienko oliwą i ułożyć na dnie pierwszą warstwę z makaronu. Na makaron dać mięso i posypać odrobinę starym serem. Tak ułożyć cztery warstwy, a na ostatnią dać grubo starego sera.
    Wsadzić do piekarnika na 30 minut na temperaturę 180 stopni.
    Po wyciagnieciu odczekać 5 minut. Zimna nie będzie a na pewno będzie się lepiej porcjować. Smacznego :-)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować