Lazania to bardzo popularne danie wywodzące się z Włoch. Potrawę można przyrządzać na wiele sposobów - warto poeksperymentować ze swoimi ulubionymi produktami spożywczymi i przyprawami.

Składniki:

  • 1 opakowanie makaronu lazania
    500 g mięsa mielonego
    200 g koncentraty pomidorowego 30%
    200g sera żółtego
    50g parmezanu
    1 cebula mała
    2-3 łyzki oliwy
    3-4 ząbki czosnku
    2 łyżeczki przyprawy do pizzy
    1 łyżeczka czubricy czerwonej
    płaska łyżeczka papryki słodkiej
    2-3 papryczki chilli
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

5 (170 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Lazania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oliwy.Ja gotuję go partiami około 2-3 minut.W rondelku podgrzewamy 2 łyżki oliwy.Wrzucamy drobno pokrojoną cebulkę i rozgnieciony czosnek.Kiedy cebulka się delikatnie zeszkli dodajemy mięso.Dusimy mięso mieszając co jakiś czas.Teraz dodajemy wszystkie przyprawy,koncentrat i pokrojone drobno papryczki.Ilość papryczek zależy od naszych upodobań.Sos dusimy na małym ogniu około 20 minut,do odparowania części wody.
  • 2. W naczyniu żaroodpornym układamy na dnie makaron tak,aby delikatnie zachodził na siebie.Przykrywamy częścią sosu.Na to makaron,znów sos,starty żółty ser i znów makaron.Tak postępujemy do wykorzystania całego sosu i makaronu.Co drugą warstwę posypujemy serem żółtym i parmezanem.Ostatnią u mnie warstwą jest sos i ser,ponieważ makaron na wierzchu podczas pieczenia robi się twardy.Zamiast zwykłego sera możemy użyć mozzarelli.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować