• 40 min

lazania z autorskim sosem :)

  • 40 min

Składniki:

  • 500 gram mielonego mięsa wieprzowo – wołowego
    250 gram makaronu koraliki
    12 sztuk makaronu do lazanii
    3 pomidory
    1 duża cebula
    40 dag cukinii
    3 ząbki czosnku
    0,5 puszki kukurydzy
    20 dag żółtego sera
    1 opakowanie mieszanki przypraw do Fajita
    olej do smażenia
    sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Lazania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelnię wlewamy niewielką ilość oleju, po czym przekładamy zmielone mięso, które doprawiamy połową opakowania specjalnej przyprawy do Fajita oraz odrobiną soli do smaku. Mięso przesmażamy do czasu, aż będzie zupełnie miękkie – często mieszamy, aby się nie przypiekło. Usmażone mięso przekładamy na talerz.
  • 2. Cukinię obieramy ze skórki, a następnie przecinamy na pół i wydrążamy środek. Cukinię kroimy w cienkie paseczki, a następnie w kostkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy i przesypujemy do miseczki (ja dałam około 100 gram). Obraną cebulę kroimy w zgrabną kostkę, a ząbki czosnku bardzo drobno siekamy. Pomidory oparzamy, ściągamy z nich skórkę i kroimy w mniejsze cząstki. W tym samym czasie nastawiamy wodę na makaron i każdy z osobna gotujemy na pół miękko z dodatkiem soli i oleju.
  • 3. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, po czym wrzucamy cebulkę, czosnek i cukinię. Kiedy cebulka się już nieco zeszkli dodajemy pokrojone pomidory oraz wsypujemy pozostałe 0,5 opakowania mieszanki przypraw do Fajita – całość mieszamy i przesmażamy do czasu, aż pomidory się rozpadną. Doprawiamy odrobiną soli do smaku i dodajemy nieco świeżo zmielonego czarnego pieprzu, aby zaostrzyć smak naszego sosu.
  • 4. Kiedy sos jest już gotowy, a mięso i makaron miękkie ścieramy na grubych oczkach żółty ser i możemy rozpocząć układanie kolejnych warstw. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy niepełną łyżeczkę oleju i rozprowadzamy go równomiernie palcem (lazania się nie przypiecze). Na dno układamy 2 sztuki makaronu do lazanii ,następnie warstwę mięsa, makaronu, sosu i sera żółtego, po czym dajemy kolejne warstwy w tej samej kolejności. Kończymy na warstwie makaronu do lasagne, którą dodatkowo posypujemy niewielką ilością sera. Całość zapiekamy do 30 minut w temp. 190*. Podajemy na gorąco.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować