Mus z jabłek i gruszek jest bardzo uniwersalny i można go wykorzystać do wielu dań mięsnych, deserów,ciast lub podawać dzieciom jako samodzielne danie-podwieczorek.Wzbogacony nutą lawendy.
Lawendowy mus z jabłek i gruszek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Słoiki myjemy i wstawiamy do piekarnika.Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni C, słoiki trzymamy w nim około 20 minut. Pokrywki gotujemy przez 10 minut w garnku. Odstawiamy, nie wycieramy.
2.Jabłka i gruszki obieramy ze skórki, usuwamy z nich gniazda nasienne, kroimy na cząstki.Wrzucamy do garnka z cukrem lawendowym, niewielką ilością wody.Gotujemy na małym ogniu aż zupełnie zmiekną.Miksujemy do uzyskania gładkiego musu.
3.Mus nakładamy do gorących słoików,szczelnie zakręcamy.Wstawiamy do piekarnika,trzymamy 10 minut w temperaturze 170 stopni C, następnie zmniejszamy temperaturę do 130 stopni C i trzymamy jeszcze 25 minut.Piekarnik wyłączamy, słoiki wyjmujemy z piekarnika gdy zupełnie ostygną. Ustawiamy w chłodnym,suchym,ciemnym miejscu.
4.Cukier lawendowy można przygotować w domu tydzień wcześniej.
25 dkg cukru miksujemy z 15 gramami suszonej lawendy,przesypujemy do szczelnego słoja. Po tygodniu przesiewamy cukier i używamy do musu. Można też kupić gotowy.
Komentarze