Lawendowy mus z jabłek i gruszek

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Mus z jabłek i gruszek jest bardzo uniwersalny i można go wykorzystać do wielu dań mięsnych, deserów,ciast lub podawać dzieciom jako samodzielne danie-podwieczorek.Wzbogacony nutą lawendy.

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - jabłka: 1 kilogram
    - gruszki: 1 kilogram
    - cukier lawendowy: 0.5 szklanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Lawendowy mus z jabłek i gruszek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Słoiki myjemy i wstawiamy do piekarnika.Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni C, słoiki trzymamy w nim około 20 minut. Pokrywki gotujemy przez 10 minut w garnku. Odstawiamy, nie wycieramy.
  • 2. Jabłka i gruszki obieramy ze skórki, usuwamy z nich gniazda nasienne, kroimy na cząstki.Wrzucamy do garnka z cukrem lawendowym, niewielką ilością wody.Gotujemy na małym ogniu aż zupełnie zmiekną.Miksujemy do uzyskania gładkiego musu.
  • 3. Mus nakładamy do gorących słoików,szczelnie zakręcamy.Wstawiamy do piekarnika,trzymamy 10 minut w temperaturze 170 stopni C, następnie zmniejszamy temperaturę do 130 stopni C i trzymamy jeszcze 25 minut.Piekarnik wyłączamy, słoiki wyjmujemy z piekarnika gdy zupełnie ostygną. Ustawiamy w chłodnym,suchym,ciemnym miejscu.
  • lawendowy mus 4. Cukier lawendowy można przygotować w domu tydzień wcześniej.
    25 dkg cukru miksujemy z 15 gramami suszonej lawendy,przesypujemy do szczelnego słoja. Po tygodniu przesiewamy cukier i używamy do musu. Można też kupić gotowy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gruszki Jabłka Cukier

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować