Konfitura truskawkowa z lawendą

0 (0 ocen)

idealne do ciasta lub nalesników

Składniki:

  • 500 g truskawek
    500 g cukru żelującego trzcinowego
    1 łyżeczka suszonej lawendy

Konfitura truskawkowa z lawendą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte i pozbawione szypułek truskawki pokroić i wrzucić do miski.
    Wsypać lawendę i cukier, dokładnie wymieszać.
    Miskę zakryć i wstawić do lodówki na 4 godziny.
    Potem przełożyć je do szerokiego rondla i zagotować mieszając.
    Gotować 4 minuty a potem gorącą konfiturą napełnić wyparzone słoiki.
    Zakręcić słoiki zakrętkami i zostawić do wystudzenia.
    Przechowywać w chłodnym miejscu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy