Lawendowe muffinki z morelami

0 (0 ocen)

  • 45 min

Skoro w ogrodzie mam pełno lawendy to obowiązkowo musiałam upiec lawendowe muffinki z morelami! Uwielbiam te babeczki, są mięciutkie, puszyste i zawsze wychodzą! No i przygotowuje się je w kilka chwil – polecam!

  • 45 min

Składniki:

  • Składniki na cukier lawendowy:
    ◦1 szklanka drobnego cukru
    ◦1 szklanka kwiatów lawendy

    Składniki na muffinki:
    ◦200 g mąki tortowej
    ◦1 szczypta soli
    ◦½ łyżeczki sody oczyszczonej
    ◦1 łyżeczka proszku do pieczenia
    ◦150 g cukru lawendowego
    ◦80 g masła
    ◦2 jajka
    ◦150 ml mleka
    ◦8-10 moreli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Muffinki

Lawendowe muffinki z morelami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie cukru lawendowego:
    Cukier mieszamy z kwiatkami lawendy, przesypujemy do słoika i szczelnie zamykamy. Odstawiamy na 4-6 tygodnie. Następnie cukier należy przesiać aby pozbyć się kwiatków. Zamiast cukru lawendowego możemy dodać 1 łyżkę kwiatów lawendy.

    Przygotowanie muffinków:
    W jednej misce mieszamy składniki suche (mąkę, sól, proszek do pieczenia, sodę i cukier lawendowy)

    W drugiej misce mieszamy roztopione masło, jajka i mleko. Suche i mokre składniki łączymy razem (do suchych dodajemy mokre), szybko mieszamy drewnianą łyżką. Z moreli usuwamy pestki i kroimy w dość grube plasterki. Foremki napełniamy ciastem do 2/3 wysokości, następnie w cieście zanurzam po 3-4 plasterki moreli, tak żeby skórka była widoczna. Muffinki wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 190 stopni na ok. 25-20 minut.

    Studzimy na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować