Dziś polecam mocno maślane, kruche, lawendowe ciasteczka z wyczuwalną nutką tej pięknie pachnącej i kwitnącej rośliny. Od zeszłego roku postanowiłam, że lawenda w moim ogrodzie nie będzie tylko cieszyć oko ale również pieścić podniebienia!
1 godz. 20 min
Składniki:
Składniki:
◦225 g masła
◦165 g cukru
◦1 jajko
◦165 g mąki
◦2 łyżki kwiatów lawendy
◦1 szczypta soli
Lawendowe ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W misce ucieramy masło z cukrem i jajkiem na puszystą masę. W drugiej misce łączymy mąkę, sól i kwiatki lawendy. Wszystkie składniki razem łączymy i zagniatamy ciasto. Wyrabiamy na posypanym mąką blacie. Dzielimy na dwie równe części. Każdą oddzielnie rozwałkowujemy i zwijamy tworząc wałek. Chowamy do zamrażalnika na ok. 20-30 minut. Słodzone ciasto kroimy w ok. 1 cm plasterki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, który natłuszczamy. Lawendowe ciastka po wierzchu posypujemy cukrem. Pieczemy ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 160-170 stopni.
Komentarze