Lawendowe ciasteczka

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Dziś polecam mocno maślane, kruche, lawendowe ciasteczka z wyczuwalną nutką tej pięknie pachnącej i kwitnącej rośliny. Od zeszłego roku postanowiłam, że lawenda w moim ogrodzie nie będzie tylko cieszyć oko ale również pieścić podniebienia!

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki:
    ◦225 g masła
    ◦165 g cukru
    ◦1 jajko
    ◦165 g mąki
    ◦2 łyżki kwiatów lawendy
    ◦1 szczypta soli

Lawendowe ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce ucieramy masło z cukrem i jajkiem na puszystą masę. W drugiej misce łączymy mąkę, sól i kwiatki lawendy. Wszystkie składniki razem łączymy i zagniatamy ciasto. Wyrabiamy na posypanym mąką blacie. Dzielimy na dwie równe części. Każdą oddzielnie rozwałkowujemy i zwijamy tworząc wałek. Chowamy do zamrażalnika na ok. 20-30 minut. Słodzone ciasto kroimy w ok. 1 cm plasterki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, który natłuszczamy. Lawendowe ciastka po wierzchu posypujemy cukrem. Pieczemy ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 160-170 stopni.

    Studzimy na kratce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy