Nalewka z lawendy na zdrowie

4.47 (156 ocen)

  • 45 min

Oryginalna nalewka o iście niezwykłym aromacie i smaku. Gościom smakuje, jest na wyjątkowe okazje.Nalewka ma piękną bursztynową barwę i wyrazisty, niepowtarzalny smak.

  • 45 min

Składniki:

  • 7 łyżek kwiatów lawendy suszonej
    3 duże cytryny
    1 pomarańcza
    4 goździki
    3 szczypty imbiru
    1 litr wódki 40%
    400 g miodu naturalnego, np lipowego

Wystaw ocenę:

4.47 (156 ocen)

Zobacz również:

Napoje Alkohole Nalewki

Nalewka z lawendy na zdrowie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • lawenda na moim skalniaku 1. Lawendę zbieramy w momencie, kiedy pączki zaczynają się otwierać i pojawiają się kolorowe kwiaty.
    Aby wysuszyć, należy ją powiesić razem z łodyżkami w suchym, przewiewnym pomieszczeniu z daleka od promieni słonecznych. Proces suszenia trwa około 7 -10 dni.
    Aby oddzielić kwiaty od łodyżek, zawijamy całość w papier, zwijamy w rulon i wałkujemy.
  • świeże cytryny 2. Wykonanie nalewki:
    Z cytryn zdejmujemy skórkę (wcześniej je wyparzamy), wkładamy do dużego słoja, wyciskamy sok. Tak samo postępujemy z pomarańczą.
  • suszona lawenda, skórka cytrynowa- w słoju 3. Do słoja wsypujemy suszoną lawendę. Dodajemy przyprawy, wlewamy alkohol.
  • składniki nalewki lawendowej w słoju 4. Odstawiamy w ciemne miejsce na 2 tygodnie. Co jakiś czas wstrząsamy zawartością słoja.
  • 5. Po tym czasie wlewamy miód, odstawiamy na kolejny tydzień. Mieszamy.
    Całość flitujemy. Przelewajmy do butelek, opisujemy nazwą i datą.
    Odstawiamy w chłodne, ciemne miejsce do leżakowania.
  • 6. Na zdrowie :)

Porady

Podany czas jest, bez czasu oczekiwania. Lawendę mam w ogródku, zatem nie muszę jej kupować. To piękny wieloletni kwiat i aromatyczne zioło. Kwiaty lawendy lekarskiej są znane ze swoich właściwości przeciwbakteryjnych oraz antyseptycznych. Uspokajają nerwy, obniżają napięcia mięśni, łagodzą skurcze oraz wzdęcia. Zewnętrznie, posiadają właściwości owadobójcze. Sączków do przesączania nalewki, używam, takich, jak do kawy. Nalewka im dłużej leżakowana, tym mocniejsza i wyrazistsza w smaku. Ma piękną bursztynową barwę. Do spożycia nadaje się po ok. 3 tygodniach od wykonania. Ale najlepsza po leżakowaniu, co najmniej rocznym. Nalewkę lawendową można pić dwa razy dziennie, w ilości nie większej, niż 5 ml. Pomaga przy: bólach głowy i depresji.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Staropolska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować