ryż z warzywami jako dodatek do sałatki lub mięsa

4.5 (191 ocen)

Został Ci ryż z poprzedniego dnia? Wykorzystaj go do tego szybkiego dania. Tak przygotowany ryż jest aromatyczny i sycący a zarazem lekki.

Składniki:

  • szklanka ugotowanego na sypko ryżu
    1 marchewka
    pół cukinii
    ćwiartka czerwonej cebuli
    łyżeczka oliwy z oliwek
    łyżeczka przyprawy dalmatyńskiej
    pół łyżeczki pieprzu cytrynowego
    sól
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Desery Przystawki

Ryż z warzywami jako dodatek do sałatki lub mięsa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na oliwie smażymy pokrojoną w drobną kostkę czerwoną cebulę, po chwili dodajemy marchewkę startą jak spaghetti lub w drobne paski a na koniec pokrojoną w plasterki cukinię. Posypujemy przyprawami.Jak warzywa lekko zmiękną dodajemy ugotowany ryż i smażymy ok. 5-10 minut. Posypujemy swieżymi ziołami.

Porady

Zamiast przyprawy dalmatyńskiej możemy użyć ziół prowansalskich lub innych - swoich ulubonych mieszanek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować