Łatwe, smaczne marchewkowe ciasto ze śmietaną z dżemem wiśniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.jajka, cukier ubić do białości jak na kogiel-mogiel, następnie w trakcie ucierania wlewać olej, nastepnie wsypać przyprawę do piernika, mąkę, proszek, sodę i mikserem wymieszać do połączenia składników, ciasto ma być gęste
2.wsypać rodzynki i skórki kandyzowane mix różnych i wymieszać mikserem, jeśli rodzynki są twarde to zalać je wrzątkiem i pomoczyć aby zmiękły
3.forma niska silikonowa 24 cm - ciasto przełożyć do formy, wyrównać powierzchnię, piekarnik nagrzany 160 C, grzanie góra/dół i piec 45 minut, następnie termoobieg i piec 10 minut, ciasto zostawić w formie
4.zimną śmietanę ubić ze śmietan fixem, dodać dżem wiśniowy niskosłodzony i ubić do śmietanę
5.na wystudzonym cieście rozsmarować śmietanę, dodać kostki czekolady z orzechami
6.obraną marchew rozdrobnić w rozdrabniaczu i wsypać do ciasta, mikserem wymieszać, można też zetrzeć na tarce
Komentarze